3-9 Kasım organ bağışı haftası 3-9 Kasım organ bağışı haftası nedeniyle, organ bağışını artırmak, farkındalık yaratmak üzere çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Aksaray Devlet Hastanesi organ bağışı haftası nedeniyle, A blokta organ bağışı standı kurdu.
Stantta, ADH Organ ve Doku Nakli Koordinatörlerinden yoğun bakım hemşiresi Derya Dağlı tarafından hafta boyunca hasta ve hasta yakınlarına organ bağışı ve organ nakli anlatılıp, toplumu bilinçlendirmeye yönelik broşürler dağıtılarak bilgiler verilecek.
Aksaray halkı olarak organ bağışı konusunda yeterli duyarlılığı sergilemediğimizi ifade eden Aksaray Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Cengizhan Kılıçaslan, 2016 yılında Aksaray'da donör olarak organ bağışının bulunmadığını açıkladı.
En az organ bağışlayan iller arasındayız
Organ bağışı konusunda Aksaray halkını organlarını bağışlamaya davet eden ADH Başhekimi Uzm.Dr. Kılıçaslan; " Aksaray'da organ bağışı Türkiye ortalamasının çok gerisinde. Aksaray olarak en az organ bağışı bulunan iller arasında yer almaktayız, hastanemizde geçmiş yıllarda beyin ölümü gerçekleşen 7 donörden organlar alınarak, başka hastalara nakillerini yapılmış olmasına rağmen, 2016 yılında donörden organ bağışı bulunmamaktadır. İl Sağlık Müdürlüğünün verilerine göre de 2015-2016 yılları arasında 239 kişi hayatta iken organlarını bağışlamıştır” dedi.
18 Yaşını doldurmuş herkes organlarını bağışlayabilir
ADH Başhekimi Kılıçaslan; "18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkesin İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler ve organ nakli ile ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlara başvurarak doku ve organ bağışı yaparak belgelerini alabilirler” dedi.
Kılıçaslan; Kişiler hür iradesi ile organ bağışı yapmış olsalar bile mutlaka yakınlarına hayatta iken organlarını bağışladıklarına dair bilgi vermelerini de istedi.
Bağışlanan her organ filizlenen bir candır
Aksaray Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Sorumlusu Uzm. Dr. Ayşegül Aykaç İbişoğlu’da, Organ bağışı haftası etkinlikleri nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken hayatını kaybetmektedir. Bağışlanan her organ başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Toplum olarak ne yazık ki organ bağışının önemini ancak organ bağışına ihtiyaç duyduğumuzda anlıyoruz. Bağışlanan her organ bir başka insanın hayatını kurtarır. Bağışlanan her organ filizlenen bir candır.
Dünyanın her yerinde ve ülkemizde beyin ölümü gerçekleşen veya canlı donörlerden organ bağışı yapılmakta. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailesi yazılı izin alınarak, donörün duruma göre, Böbrek, Karaciğer, Kalp, Akciğer, Pankreas, İnce Bağırsak, Kalp Kapağı, Kornea, Kemik, Kemik iliği ve Deri organ ve dokuları nakledilmekte. Beyin ölümü durumu fonksiyonların geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır, tıbben ölüm durumudur. Sağlığında hür iradesi ile organlarını bağışlayan insanların ölümü halinde, hukuki olarak yine ailesinin yazılı izni gerekmektedir." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.