Yürürken durup dinlenmek zorunda mı kalıyorsunuz? … Üstelik bir de ayağınızda şişlik mi fark ettiniz?
Bu sorulara yanıtınız “evet” ise, nedeni günümüzde sıkça görülen sorunlardan olan“stres kırığı” olabilir!Bu tablonun adı sizi yanıltmasın, çünkü “stres kırığının” psikolojik stresle hiçbir bir ilgisi yok. Buradaki stres ifadesi kemik dokusuna gelen aşırı bükücü gücü ifade ediyor. Vücudumuzdaki kemik dokusu, sürekli gelen ve kuvvetini aşan bükülme gücüyle karşılaşırsa, “stres kırıkları” oluşabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Türkmen, özellikle yürürken ağrıya yol açtığı için önemli bir iş kaybına neden olan stres kırıklarının genellikle kadınlarda ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Bunun nedeni ise kadınların ayak şekillerine uygun olmayan veya yüksek topuklu ayakkabılarla ayaklarını zorlamaları. Bir başka önemli sebebi ise ileri yaşlarda ortaya çıkan osteoporoz sorununun kadınlarda daha fazla görülmesi” diyor.
Genellikle 20-35 yaş grubundakihiperaktif kişilerde gelişiyor
Stres kırıkları, genellikle 20-35 yaş grubundaki hiperaktif kişilerde ortaya çıkıyor. Ayrıca menopozdan sonra osteoporoz gelişimi nedeniyle tarak kemiğinde stres kırıkları da sıkça görülüyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Türkmen stres kırığının en çok ayak tarak kemiklerinde oluştuğunu belirtiyor. En sık görüldüğü yer ayağın 2. tarak kemiği bölgesi olsa da, yük altında kalan her kemikte ortaya çıkabiliyor.
Yürüme alışkanlığınız yoksa ayağınızı fazla zorlamayın
Stres kırığına yol açan pek çok neden var. Kemik kalitesi iyi olmayan ve kas gücü zayıf olup da kendisini çok zorlayan kadınlarda sıkça gelişiyor. Örneğin alışkın olduğu mesafeden çok daha uzun süre yürüyenlerde görülebiliyor. “Genel olarak yürüme alışkanlığı olmayan kadınlarda, özellikle hafta sonu uzun yürüme merakı nedeniyle ayak aşırı zorlanıyor, bunun sonucunda dastres kırıkları oluşabiliyor” uyarısında bulunan Prof. Dr. Metin Türkmen sözlerine şöyle devam ediyor: “Çünkü özellikle sportif faaliyetlerde, kas ve kemik dokusunun gücü büyük önem taşıyor. Kasları zayıf olan kadınlarda yapılan zorlayıcı yürüyüşler de kemik dokusunda daha fazla stres oluşmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da kemik kırılıyor”
Ağrı geliştiğinde mutlaka dinlenin
Prof. Dr. Metin Türkmen, stres kırığının alışık olmadığı yeni bir ayakkabı veya uygun olmayan ayakkabıyla uzun mesafe yürüyenlerde ve topuklu ayakkabı giyen kadınlarda da sık görüldüğünü belirterek şu önerilerde bulunuyor: “Hasta yürürken aniden gelişen ağrı nedeniyle durup dinlenmek zorunla kalıyor. Her zaman yürüdüğü mesafeleri yürüyemez hale geliyor.Alışık olduğu mesafeyi yürürken ağrısı başlıyorsa, mutlaka dinlenmeli, ağrı geçmeden devam etmemeli. Aksi halde aşırı yüklenme stres kırığına neden olabiliyor veya başlamış kırığı daha büyük hale getirebiliyor”
Ayağı dinlendirmek şart!
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Türkmen, stres kırıklarınıntedavisinde kırığına neden olan sebebi ortadan kaldırmanın ve o bölgeyi dinlendirmenin yeterli geldiğini belirterek tedavi yöntemlerini şöyle sıralıyor:“Stres kırıkları en çok ayak tarak kemiklerinde görüldüğü için lokal soğuk uygulamaları ve elastik bandaj yöntemi uygulanıyor. Hastaya özel tabanlı ayakkabılar verilerek kırık bölgesinin zorlanmaması sağlanıyor. Bu ayakkabılar, özel yuvarlak tabanları ile yürüme sırasında ayağın ön kısmının zorlanmasını önlemesinin yanı sıra bilek hareketini de engelleyerek aşırı yüklenmeden koruyor. Kemik kalitesinde herhangi bir bozukluk, D vitamini eksikliği veya hormonalbozukluk gibi kemik kalitesini bozan durumlar varsa bu sorunların da mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Ayak tarak kemiğinde olan stres kırığı ortalama 6 haftada, omurgada olan bir stres kırığı ise ortalama 12 haftada iyileşiyor”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.