Borsa İstanbul'da pay piyasalarında toplam işlem hacmi 4,05 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0,46 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,77 düştü. En fazla değer kaybeden sektör endeksi yüzde 1,56 düşüşle "ulaştırma" oldu.
ABD Merkez Bankası (Fed) üyesi Stanley Fischer ve William Dudley'nin dünkü açıklamaları, doların değer kazanmaya başlamasına neden oldu. Dolar endeksi dünün devamı olarak yükselişini bugün de sürdürürken, 89,005 ile 11 Mart 2009 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Analistler, yurt içinde iyi gelen enflasyon verilerine rağmen ABD'de beklentilerin altında açıklanan ADP özel sektör istihdamın 200 binin üzerinde kalmasının ve ISM hizmet sektörü endeksindeki yükselişin doların gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kazanmasını hızlandırdığını belirtiyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gözlenen yükselişin de TL ve faiz üzerinde baskıya neden olduğunu kaydeden analistler, endeksin gün içinde 85 bin seviyesi üzerinde tutunmaya çalıştığını ancak TL ve faizdeki hareketlilikten olumsuz etkilendiğini vurguluyor.
Analistler, son yarım saatte gelen satışlarla endekste 84.500 destek seviyesine kadar geri çekilme yaşandığını hatırlatıyor. Teknik açıdan endekste tepki alımlarına karşın 86.000 - 87.100 seviyeleri aşılmadıkça satış baskısının devam edebileceğini dile getiren analistler, 84.500 seviyesinin güçlü destek konumunda olduğunu ve bu seviyenin altına sarkılması halinde 82.500'e kadar düşüş potansiyeli bulunduğunu aktarıyor.
Analistler, yarın yurt dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının, yurt içinde ise kasım ayı reel efektif döviz kuru verisinin piyasalar tarafından takip edileceğini de belirtiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.