• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 5 °C

Bu okul kendi enerjisini kendi üretiyor

Bu okul kendi enerjisini kendi üretiyor
Bursa’daki Mediha- Hayri Çelik Fen Lisesi, çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde kullandığı enerjinin yüzde 50’sini üretiyor.

 

3 yıl önce Bursa-Bilecik- Eskişehir Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) 'Elektrik Üretim Projesi' ile başvuran Fen Lisesi, 4 aydır elektrik üretimi yapıyor. Okulun ihtiyacı olan elektrik enerjisinin yüzde 45’inin karşılandığı projeyle üretilen elektriğin, 20 dairelik bir sitenin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğu bildirildi. 

İnegöl Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi Müdürlüğü Aralık 2011’de BEBKA’ya 'Elektrik Üretim Projesi'yle başvurdu. BEBKA tarafından kabul edilerek onaylanan proje için 115 bin 62 liralık finansmanından yüzde 75’lik bölümü kalkınma ajansından, kalan yüzde 25’lik bölümünün ise okul müdürlüğü tarafından karşılanması planlandı. Okula düşen bölüm daha sonra Özel İdare tarafından ödendi. 

Finansman desteği sağlanmasından sonra üretim kapasitesi 15 kilovat olarak planlanan fotovoltaik sistem ve çift yönlü sayaç ihalesi gerçekleştirildi. Daha sonra fiyatlardaki düşüş sayesinde 8 kilovat daha eklenerek 23 kilovata çıkarıldı. Sistemin kurulması ardından UEDAŞ’ın yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonucu eksikler tamamlanarak proje kabul edildi. UEDAŞ ile imzalanan karşılıklı protokol ile okulda Temmuz ayında elektrik üretimi başladı. 

Toplam 96 güneş paneli kullanılarak gerçekleştirilen üretim sonucu 15 Temmuz’dan bu yana 14 bin 950 kilovat saat elektrik üretildi. 

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, okulda düzenlenen toplantıda, Mediha-Hayri Çelik Fen Lisesi’nin Türkiye’ye örnek olacak bir projeye imza attıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Aylık elektrik üretimi yaklaşık olarak 4000 kw/s‘i bulmaktadır. Bu çerçevede 2013 yılı verilerine göre okulun elektrik tüketimi Eylül, Ekim, Kasım aylarında 9 bin 174 TL iken 2014 yılının aynı döneminde 5 bin 320 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu ise tüketimin yaklaşık olarak yüzde 45’lik kısmını karşıladığını göstermektedir. Ticari ömrü 25 yıl olarak düşünüldüğünde, okulumuzun elektrik tüketimine olumlu yönde önemli katkılar sağlayacağı görülmektedir."

"20 DAİRENİN ENERJİSİNİ SAĞLAYABİLİR"

Elde edilen üretim değerleri ile genel olarak 23 kilovatlık bir güçle Türkiye koşullarında 20 konutluk bir sitenin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini belirten Bilican, şöyle dedi:

"Ülkemizin yıl boyu yoğun güneş alan bölgelerinde özellikle güneş enerjisi ile elektrik üretme projelerinin yaygınlaştırılması ve yasal prosedürlerin kolaylaştırılarak teşvik edilmesi, ekolojik dengeyi bozmadan ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu vesileyle bu önemli projeyi hayata geçirerek hem kendi okullarına önemli oranda elektrik üretimi sağlayan, hem de güzel bir örnek teşkil eden okul müdürlüğümüzün tüm idareci, öğretmen ve öğrencilerini tebrik ediyorum."

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300