BOTAŞ üst yönetiminde uzun yıllar görev almış halen doğalgaz sektöründe faaliyet gösteren uzmanların yaptığı hesaplamaya göre Türkiye, BOTAŞ aracılığıyla Rusya’dan ithal ettiği her 1000 metreküp gaz için 415 dolar düzeyinde ödeme yapıyor.
2015 yılının ilk yarısında gazın 1000 metreküpünün fiyatı, petroldeki düşüş ve yüzde 6’lık indirimle ortalama 350 dolara kadar gerileyecek. Mevcut parametler çerçevesinde gaz fiyatının, yılın ikinci yarısında 285 dolara kadar inmesi öngörülüyor.
PETROL ETKİSİ 6-9 AY GERİDEN GELİYOR
Botaş, mevcut fiyatlarla Rusya’ya 20 milyar metreküp gaz karşılığında yıllık 8 milyar 300 milyon dolar düzeyinde ödeme yapıyor. Gelecek yıl bu tutar, yıllık bazda 6 milyar 350 milyon dolara kadar gerileyecek. BOTAŞ, 2 milyar dolar tasarruf sağlayacak. Doğalgaz fiyatları üçer aylık dönemler halinde belirlendiği için petroldeki hareketlerin 6 ya da 9 aylık gecikme ile gaz fiyatlarına ve formüle yansıdığını belirten uzmanlar, petroldeki düşüşün 1 Ocak’la birlikte formüle uygulanacağını kaydetti.
BÜYÜK İNDİRİM TEMMUZDA
Uzmanlar “Yılın ikinci çeyreğinde bir kez daha fiyatlar düşecek. Asıl büyük indirim, 1 Temmuz’dan itibaren olacak. Rusya’nın taahhüt ettiği yüzde 6’lık indirimle birlikte doğalgaz fiyatı, yılın ikinci yarısında 300 doların altını görecek” dedi.
ÖZEL SEKTÖR 10 MİLYAR METREKÜP İTHAL EDİYOR
Aralık ayı başında Türkiye’yi ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yüzde 6 doğalgaz indirimi müjdesi vermişti. Ancak bu rakam kamu için geçerli. Türkiye’de 7 özel sektör gaz ithalatçısı (tedarikçi) bulunuyor. Özel sektör, Rusya’dan yılda 10 milyar metreküp gaz ithal ediyor. Özel sektör halen 306 dolardan gaz satın alıyor. Bu fiyatın, yeni yılda artması bekleniyor. Rusya ile özel sektör arasında gaz fiyatına yönelik görüşmeler devam ediyor. (Habertürk)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.