• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 5 °C

Epilepsi korkulacak bir hastalık değil

Epilepsi korkulacak bir hastalık değil
​Epilepsi hakkında doğru bilinen yanlışlar ‘Epilepsi ile Yaşam’ etkinliğinde aydınlatılacak

Rakamlar dünyada yaklaşık 50 milyon, Türkiye’de ise 700 bin epilepsi hastası olduğunu gösteriyor. Epilepsinin diyabet gibi kronik hastalıklardan farklı olmadığını belirten Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, “Toplumdaki ön yargılar, epilepsi hastalarının sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor. Ancak sanılanın aksine epilepsi bulaşıcı ya da cinli perili bir hastalık değildir” dedi. UCB Pharma’nın desteklediği 8 Şubat Dünya Epilepsi Günü kapsamında, “Epilepsi ile Yaşam” etkinlikleri düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Gürses, eğitim çalışmalarıyla toplumsal farkındalık oluşturmayı, hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

 

Dünyadaki en yaygın nörolojik hastalıklardan biri olan epilepsi, beyinde var olan elektriğin aşırı artması ile ortaya çıkıyor. Epilepsinin en çok görüldüğü dönem ise yaşamın ilk yılları ve 60 yaş sonrası oluyor. Epilepsi diyabet ya da kalp damar hastalıklarından farklı olmasa da toplumdaki ön yargılar epilepsi hastalarının olumsuz etkilenmesine neden oluyor.

Epilepsinin korkulacak bir yanı olmadığını söyleyen Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, 8 Şubat Dünya Epilepsi Günü kapsamında açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Gürses, hastaların yüzde 90-95’inin tedaviye yanıt verdiğini belirterek “Ne yazık ki yanlış inanışlar ve bilgiler epilepsi ile yaşayan hastaların yaşamını zorlaştırıyor” dedi. Epilepsi Günü kapsamında hastalıkla ilgili bilinç oluşturmak amacıyla ücretsiz seminerler düzenleyeceklerini belirten Prof. Dr. Gürses, “UCB Pharma’nın desteği ile düzenlediğimiz Epilepsi ile Yaşam etkinlikleriyle hem toplumun hem de hasta ve hasta yakınlarının bilinçlenmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Türkiye’de her yıl ortalama 30 bin kişiye epilepsi teşhisi konduğunu belirten Prof. Dr. Gürses, uygun bir tedavi ile epilepsi hastalarının tamamına yakınının normal bir yaşam sürebileceğini söyledi. Prof. Dr. Gürses, “Epilepsi nöbeti geçiren hastaya nasıl yardım edebileceğinizi öğrenmek, yaşam kurtarıcı olabilir” diyerek toplumsal bilincin önemine dikkat çekti.

 

Seminerler 8 Şubat’ta

Etkinlikler, 8 Şubat Pazartesi günü 14.00 – 16.00 Uzman Dr. Görkem Şirin İnan Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde; 13.00 – 15.00 saatleri arasında Uzman Dr. Betül Tekin sözcülüğünde Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. Epilepsi hakkında bilinmesi gereken 7 temel madde, epilepsi nöbeti sırasında yapılması gerekenler, tedavi yöntemleri ve özellikle halk arasında doğru bilinen yanlışlar üzerine yapılacak ücretsiz söyleşilere isteyen herkes katılabilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300