Cihazın tanıtımında görme engellilerin sandıkta tek başlarına oy kullanması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan, görme engelli Ak Parti eski Milletvekili Lokman Ayva da katıldı. Bat Stroke isimli cihaz hakkında firma yetkililerinden bilgi aldıktan sonra cihazı deneyen Ayva, 2015'te bu aleti kullanmak istiyoruz. Daha doğrusu gizli oy kullanmak istiyoruz. Ben kime oy verdiğimi bu şekilde göstermek istemiyorum. Yanımda birisiyle girmek istemiyorum. Kendim oy kullanmak istiyorum. Nasıl engelsizler için gizli oy kullanmak gibi bir imkan varsa bizim için neden olmasın. Görebildiğiniz gibi biraz önce uygulamasını yaptık ve istediğim partiyi seçebildim diye konuştu.
ANAYASA MAHKEMESİ'NE NEDEN BAŞVURDUĞUNU ANLATTI
Anayasa Mahkemesi'ne neden başvurduğunu da açıklayan Ayva, Anayasanın 67. Maddesinde diyor ki 'Engelli, engelsiz herkes, bireysel, gizli, serbest oy kullanmak durumundadırlar.' 1961 yılında çıkan kanunda ise işgüzarlık yapılıyor. Diyor ki görme engelliler illa birisiyle girecek. Şimdi kanunda böyle olunca YSK'nın eli ayağı bağlanmış oluyor. Benim TBMM'ye değil de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmamdaki neden ise seçimlere bir yıldan az bir süre kaldığı için, meclisin yapabileceği hiçbir şey yok. 2015'ten sonraki en yakın seçim 2019'da… 2015'teki seçimlere bunun uygulanması sadece Anayasa Mahkemesi'nin yetkisinde dedi. Ayva, Anayasa Mahkemesi'nin bu yönde karar vereceğini ümit ettiğini de sözlerine ekledi.
CİHAZ KULAKLIK TAKILARAK KULLANILABİLECEK
Cihazın yazılımını yapan Bilgisayar Mühendisi Kezban Ecevit, cihazı ilk olarak görme engelliler için tasarladıklarını belirterek, bir süre sonra zihinsel ve bedensel engelliler için de uygulanabileceğini fark ettiklerini söyledi. Cihazın sandık başında, kulaklık takılarak kullanılabileceğini ifade eden Ecevit, cihaz üzerindeki butonlarla oy kullanma işleminin rahatlıkla gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Türk mühendisler tarafından üretilen Bat Stroke cihazının çalışma prensibi şu şekilde Oy kullanmak isteyen kişi, oy pusulasını cihaza yerleştiriyor. Makine, seçmeni sesli olarak yönlendirerek, partileri ve kişilerin isimlerini okuyor. Seçmen oy vereceği partiyi ya da kişiyi duyduğunda, 'onay' butonuna basıyor ve mühür otomatik olarak söz konusu parti ya da kişinin üzerine basılıyor. Oylama işlemi bittiğinde seçmen sesli olarak uyarılıyor ve pusula makineden çıkartılıyor ve ardından da pusula sandığa atılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.