Konya Bilişim Derneği ve Bilişim Zirvesi Etkinlik’ Etkinli A.Ş’nin iş birliği ile düzenlenen geleneksel 'BTvizyon Anadolu Yıldızı Toplantıları’nın 3.sü, Konya Dedeman Otelde yapıldı.
Toplantıya Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Koordinatör Yardımcısı Şükrü kurum sözcüleri, sektör karar vericileri ve firma yöneticileri katıldı. Programda konuşmacılar tarafından “Konya İli Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi”, “Değişim ve dönüşüm”, “iş verimliliği, nesnelerin interneti”, “uç nokta güvenlik çözümleri”, “e-ticaret”, “bulutta ticari yazılımlar”, “ağ güvenlik teknolojileri”, “Neden Değişim?”, “KOBİ’lerde Kurumsal Yazılımın Konumlanması ve İş Verimliliği”, “Ağ Çözümleri”, “Modern Veri Ambarı” ve “Zararlı Yazılım Problemine Yeni Nesil Uç Nokta Güvenlik Çözümü” başlıklı sunumlar ile kurumlara gelecek vizyonları ışığında teknolojik çözüm önerileri sunuldu.
Programda ilk olarak Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetmeni Tuğçe Fıstıkçı açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Programın düzenlenmesinde Fujitsu, Mikro Yazılım, Dell Sonicwall, gibi büyük firmalardan katılım yapıldı.
BİLİŞİM FİRMALARININ SORUNLARINA DEĞİNDİ
Programın açılış konuşmasını yapan Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, BTvizyon etkinliklerinin bilişim konusunu gündemde tutma açısından oldukça önemli olduğunu söyledi. Sektörün bazı sıkıntılarından bahseden Öztürk, “Kamu kurumlarının ve belediyelerin, özellikle bilişim eğitimi alanında, özel sektörle yok edici rekabeti yıllardır aşmaya çalıştığımız önemli bir sektör sorunudur. Sektörümüz mensupları, 2014-2018 bilgi toplumu stratejisi ve eylem planında yer verilen, teşvik ve desteklerden, KOSGEB ve İŞKUR’un sağladığı eleman desteğinden yeterince yararlanamıyor. Staj başlangıcında yapılan SSK girişinin emekliliğe etkili olmaması sektör çalışanlarında mağduriyete neden oluyor. Bilişim alanında işyeri açılışında standartların olmaması nedeniyle, yetkinliğe sahip olmayan kişilerce kurulan bilişim firmaları, haksız rekabete neden oluyor ve kararlılığı ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı.
KONYA BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ PLATFORMU OLUŞTURULMALI
Öztürk, günümüz toplumunun adının bilgi toplumu ve ekonomisinin adının da bilgi ekonomisi olduğunu söyledi. Konya ekonomisinin ağırlıklı olarak tarıma dayalı olduğunu hatırlatan Öztürk, Konya’nın tarım kenti olmanın yanında bilgi ekonomisinin de bir merkezi haline gelmesi gerektiğini söyledi. Bu amaçla, çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Öztürk, sözlerine şöyle devam etti, “Valiliğimiz, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerimiz, Ticaret ve Sanayi odalarımız, KOP, MEVKA, üniversitelerimiz, gönüllü sivil toplum kuruluşları ve bilişim sektörünün içinde yer alacağı, ortak akıl grubu ile, kentsel kalkınma için bilgi ve teknoloji üretmenin ve teknolojik yatırımları ilimize çekmenin yollarını arayacak, Konya’da bilişim sektörüne önemli bir ivme kazandıracak, Konya bilişim ve Teknoloji Platformu oluşturulmalı, yerel strateji ve eylem planları geliştirilerek hayata geçirilmelidir. Konya’mız, bilgi ekonomisi için gerekli her türlü coğrafi, sosyal, insan kaynağı yönünden avantaja sahiptir. Geriye bu avantajları değerlendirecek olan, yerel istek ve çaba kalmaktadır.”
‘TEKNOLOJİYİ VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANIYORUZ’
KTO Başkanı Selçuk Öztürk de, bilişim sektörünün stratejik bir sektörü olduğunu söyledi. Bilişim teknolojilerinin bilişim alanının yanı sıra güvenlik ve ekonomik gelişmenin de öncelikli sırada olduğunu vurgulayan Öztürk, sektörün 6-7 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğunun bilgisini verdi. Bu anlamda KTO olarak, teknolojiyi verimli bir şekilde kullanarak, üyelerine hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Öztürk, “Bu anlamda elektronik imza ile 1 yıldan bu yana üyelerimizi Konya Ticaret Odası’na gelmeden oda sicil kayıt belgesi ve faaliyet belgesi veriyoruz. Daha ileriki zamanlarda da kanun ve yönetmelikler çerçevesinde, ticaret sicil ile ilgili elektronik ortamda belge verme işlemlerini genişleteceğiz. Ayrıca, son yıllarda büyük artış gösteren siber dolandırıcılık gibi olaylarda üyelerimize hızlı bir şekilde ulaşmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.
KTO BAŞKANI SELÇUK ÖZTÜRK E-TİCARET ÖNEMLİ BUNU DAHA DA GELİŞTİRMELİYİZ
Bilişim teknolojileri alanında e-ticaretin de önemli bir alan olduğuna dikkat çeken Öztürk, bu konuda bazı önerilerde de bulundu. Gençlere seslenen Öztürk, “e-ticaret konusunda girişimci olun” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü, “e-ticaret ekonomik anlamda ülkelerin dış ticaretine büyük katkılar sağlamaktadır. Ülkemizde e-ticaret 100 binin üzerinde istihdam sağlayan ve her yıl yüzde 30’luk bir büyüme performansı gösteren bir sektör. E-ticaret hacmi 2015 yılında 25 milyar TL civarında iken, 2017 yılı sonunda 50 milyar TL’lik bir hacme ulaşacağının öngörülmesi aslında ülke olarak turizm ve diğer alanlardaki kaybımızın belki bir bölümünü e-ticarete ağırlık vererek karşılayabilmemizi mümkün kılmaktadır. ABD, Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkelerin bilişim teknolojileri alanında lider konumda olduğu sektörde Türkiye de yerini alabilir. Aslında bizim bilişim teknolojisi üreten ülkelerden eksiğimiz yok hatta fazlamız var. Ancak bunu en iyi şekilde harekete geçirmek, bu altyapıyı oluşturmak çok önemli. İnşallah ülkemiz de yakın bir zamanda ileri teknoloji üreten ülkeler arasına girmeyi başarır. Çünkü Türkiye ekonomisinin yüzde 98.9’unu oluşturan KOBİ’lerin küresel rekabet ortamında var olabilmeleri için, bilişim teknolojilerine uyum sağlamaları artık bir zorunluluk haline gelmiştir.”
Etkinlikte, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Koordinatör Yardımcısı Şükrü Yavuz Pınarkara ve Fujitsu Servis Direktörü Cengiz Yeker sunum gerçekleştirdi. Pınarkara KOP’un bilişim ve teknoloji konusunda yaptığı çalışmaları anlattı.
Programda Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, KTO Başkanı Selçuk Öztürk’e ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Koordinatör Yardımcısı Şükrü Yavuz’a teşekkür plaketi takdim etti.
Program sonunda katılımcılara kura ile çeşitli hediyeler takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.