KÖTÜLÜKTE ÖNDE OLANLAR
Sözlükte Kelime anlamı, Kötü olma durumu, kemlik, şer zarar verecek davranış veya söz demektir
Her türlü kötülüğü yapmaya muktedir iken, kötü bir şey yapmamak: İşte, budur iyilik.
(André Gide).İyilik ve kötülük açıkça belirlidir. Bunun ölçüsü de, genel insan menfaati ve varlığın devamlılığıdır. Mutlak iyilik daima teşvik edilir; mutlak kötülük ise, yasakların konusudur; kötülüğe götüren şeylerden de sakınmak gerekir,
İyilik de insanda tıpkı kötülük gibi imkan olarak vardır ve onun seçimiyle gerçekleşmektedir. Ancak âlemde başka iyilikler de vardır. Aslında iyilik ve kötülüğün insanda bir imkân olarak bulunması, seçimle ve eylemle meydana gelmesi, bunların varlığının insanın varlığına ve seçimine bağlı olarak oluşan değerler olduğu, insana bağlı bir değer olmasına karşın iyilik her şeyin kendisine bağlı olduğu ilk sebeptir ve insana bağlı olmaksızın da realitede vardır. Bu durumda kötülük ve iyilik birbirlerine zıt değerler gibi görünüyorsa da aralarında, varlık bakımından fark vardır.
Kötülük de iyilik gibi bir ruh hâlidir. Aşka değil nefrete, yeşertmeye değil kurutmaya, yapmaya değil bozmaya ayarlanmış bir ruh hâli... kötülük düzensizlikle, kaos, kargaşa ve parçalılık ile… Kötülük düzensizliği sever çünkü düzensizlik yokluğa yöneliktir. Kaos ve kargaşa var oluşun sınırlarını zorladığı, var olanların tekliğini birbirine karıştırdığı için kötülüğü haber verir. Parçalılık kopuş demek olduğu, kopuş savrulmaya götürdüğü ve savrulma uzaklaşma anlamına geldiği için kötülüğün stratejilerinden biridir.
Başlangıcı, ortası ve sonu mahrumiyet olan bir yolculuk hâlidir kötülük. Gözleri olduğu hâlde içindeki kirden güneşi görememek, ışık ne vakit retinaya yaklaşsa göz kapaklarını kapamak, ona tahammül edememektir. Pusulası olmadığı için düzensiz bir yolculuktur, istikameti bulunmadığı için amaca yönelik olmayan bir devinimdir kötülük. Geriye sadece yorgunluğun; ağır, katranımsı bir tükenmişliğin kaldığı, geride ruh gözeneklerinin tıkandığı simsiyah bir güzergâhta sadece çaresizce dolaşıp durmanın yer aldığı, hiçliğe vardıran bir devinimdir.
Menzile hiçbir zaman varılmayacaktır, çünkü pusula yoktur. Işık hiçbir zaman görülemeyecektir çünkü yokluğa ayarlanmış bir iç dünya yükü gözü hep karartacaktır. Amaca hiçbir zaman ulaşılamayacaktır çünkü istikamet olması gerekenin hep tersine doğrudur. Dünyevi veya uhrevi cehennem kötülüğün potansiyel toplamıdır, varış noktasıdır. Beden için cehennem bedenin kötülüğü yani onu var kılan ögelerin devre dışı kalması, maddi çözülme; ruh için cehennem ruhun kötülüğü yani onu ebediyen var kılacak ögelerin ortadan kaldırılması, yani manevi çöküştür.
Mayası kibirle harmanlanan kötülük bir ruh hâlidir. Yolu uzundur. Kalp kırmayla başlar, ölümle biter. Yolculuk boyunca hep yakıp yıkma, zarar verme, tahrip etme vardır. Kötülüğün eylem alanında sadece yok etme ve onun türevleri bulunur. Yok edecek son şey bittiğinde kendine ait olanı, son kişi bittiğinde kendini yok eder kötülük. Yokluğun en büyük sözcüsüdür. Her şey bittiğinde ve sıra kendine geldiğinde ben de mi diye sorar yokluğa? Evet, elbette der yokluk kötülüğe, hatta ben bile…
Kuran'ın ifadesiyle, yoksa "İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder." (Kıyame, 36) Kişi iyiliği gerçekleştirmeli ve kötülükten sakınmalıdır. Hayır ve şer, bazen açıkça bellidir ve mutlaktır. Bazen de, göreceli ve nispidir. Dolayısıyla İslam'ın insandan beklediği mutlak iyiliğe uymasıdır, onu ödev olarak üstlenmesidir. Kuran'ın ifadesiyle: Allah insanların "her birine, yaptıklarının karşılığını tastamam verecektir. Öyle ise emrolunduğun gibi dosdoğru ol... Hak ve adalet ölçülerini aşmayın" uyarıları dikkate alınmalıdır. (Hud,111-112).
Günümüz toplumlarında özellikle gençler islamın temsildeki eksiklikleri veya oluşumların kifayetsiz ellerde olduğunu görünce ister istemez İslam dışı yollara ve faaliyetlere katılabilmektedir. Dünyadaki şer oluşumlar, islamın dışında neye inanırsanız nasıl yaşarsanız onun önünü açıyor destekliyor ve kurumsallaştırıyor. Bir zaman satanistler vardı şimdiler de pek tesiri kalmadı o tahrip etkisi göstermedi. Bugün ateist, deist, lgbt ön plana çıkarılıyor.
Onların istediği İslam egemen olmasın da ne olursa olsun. Tabii Kuran’ı kerim kavimleri şahısları örnek verir. Firavunlar, nemrutlar, ebu cehil, ebu lehep,hz Lutun eşi. Diğer yanda sahabeyi kiramı över kuranı kerim, Dünyada iyiliklerde öne geçenler, ahirette de mükafatta önde gidenler olacaklardır. Der Rabbimiz vakıa suresinde. Toplumda hayırda önde olanlar gerçekten samimi ihlas sahibi ve üsve-i hasene olsalar, toplum o yönde hızlıca değişir. Lakin kötülüklerde önde olmak da, kıyamete kadar onu işleyenlerin cezası, o kötülüğü icad eden destekleyen yayan ve işleyenler üzerine olacaktır. Kötülüğün açıktan yapılması, hele bide bunu topluma mal olmuş insanların yapıyor olması, toplum içerisinde kötülüğün hızlıca kurumsallaşması hatta meşru hale gelmesine sebep olmaktadır.
Peygamberi bir görevi sürdürmenin yolu, peygamberi ahlakı kuşanmak olacaktır. Bu mücadele davet ehli adamın dünya üzerindeki bütün inanmışları kapsayıcı nitelikte. Onun vahiyle eğitilme sürecini iyi idrak etmeden, davasının taviz kabul etmeyen parametrelerini zihne ve yüreğe işlemeden kazanç elde etmenin zorluğuna kişi kendini inandırmalıdır.
Rasulullah (s.a.v.), hikmetle, sabırla, ihlâsla, örneklik teşkil etmekle, tevazu sahibi olmakla, muhataplarını iyice dinleyip anlamak ve onlara yumuşak davranmakla sevdasına çağırma görevini en muhteşem şekilde yerine getirmiştir.“Canımı gücü ve kudretiyle elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, ya iyilikleri emreder ve kötülüklerden nehyedersiniz, ya da Allah kendi katından yakın zamanda üzerinize bir azab gönderir. Sonra Allah’a yalvarıp dua edersiniz ama, duanız kabul edilmez.” (Tirmizî, Fiten 9)
Bizim işimiz kuranın ifadesiyle (İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.) Âl-i İmrân Suresi -104 .Ayeti gereği çalışmak , çok çalışmak organize olmak , şuur tohumlarını ekmek ve kuvvetlendirmek, hayra motor şerre firen vazifesini ihmal etmeden, sıratı müstakim de eğilmeden bükülmeden yol almak olacaktır.
Selam ve dua ile
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.