10 Ocak 2025
  • İstanbul13°C
  • Ankara4°C

30 BİN TL HİBE’DE ”GARİBANLIK GÖZETİLDİ Mİ?”

Mustafa Bozdağ

30 Haziran 2016 Perşembe 23:20

Köyden kente göçü engellemeye ve tarımda çalışan genç nüfusu arttırmaya yönelik olan Genç Çiftçiye 30 Bin TL Hibe Desteği büyük ilgi görmüştü.

Söz konusu destek bu yıl ilk kez uygulanmaya başlandı.

Bu desteği alabilmek için kırsal alanda ikamet eden 18-40 yaş aralığında tarım ve hayvancılıkla ilgili faaliyet gösteren veya göstermek isteyen kişi olmak zorunluluğu vardı.

Nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerini kapsayan programda, yaş, cinsiyet, yerleşim biriminin nüfusu ve ilçe merkezine uzaklığı proje puanlamasında önemli olacak kriterler arasında yer alıyor. Ayrıca, şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilerimize pozitif ayrımcılık uygulandı!

Yapılan başvuruların büyük çoğunluğunun hayvancılık üretimine yönelik olduğu, başvurular illerde oluşturulacak genç çiftçi proje değerlendirme komisyonları tarafından 10 iş günü içinde değerlendirileceği basına yansıdı.

Eskil'de büyük bir umutla beklenen genç çiftçi proje desteği sonuçları nihayet bu hafta açıklandı.

Değerlendirme komisyonunca onaylanan proje neticesinde Eskilli başvuru sahipleri büyük şok yaşadıklarını ve sonuçların adil olmadığını yetkililerden bu değerlendirmenin neye göre  yapıldığı ile ilgili ayrıntılı açıklama beklediklerini söylediler.

İlçemizin 75 Yaylası ve ilçe merkezi  ile birlikte 17 bin nüfusu olan Eskil genelinde 8 proje onaylanırken, bir köye  16 proje çıktı. O köyle hemen hemen aynı nüfus büyüklüğündeki Eskil'in bir çok köyünden üreticilere hiç destek çıkmadı. 

Burada hafta içerisinde bir çok vatandaşımız aradı. Projenin sonuçları ile ilgili sıkıntılarını dile getirdiler. Benimde kafama takılan kısımları ve vatandaşlarımızın akla mantığa uygun kısımları yansıtmak zorundayım.

Projeler değerlendirilirken;

Garibanlık gözetildi mi?

Bir gariban yeşil kart alırken didik didik incelenirdi. Jandarmasından tut, köy muhtarına, köyden birkaç kişiye sorularak yeşil kart alabiliyor ya da alamıyordu. Bu şekilde bir araştırma yapıldı mı? Kaç kişi bu kategoride değerlendirildi?

Projesi onaylanan kişinin babası kayın babasının mal varlıkları dikkate alındı mı?

Projesi onaylananlardan babası ya da kayın babası (kadın girişimciler için) servetleri trilyona varan girişimciler var mı? Bu konu araştırıldı mı?

Projesi onaylanan kişiler siyasi yakınları mı?

Vatandaş proje sahiplerinin siyaseten güçlü olan kişilerin yakınlarına çıktığını düşünülüyor. Değerlendirmede siyasetin etkisi oldu mu?

Eskil yaylaları üvey evlat mı?

Eskil merkeze bağlı Bozcamahmut’undan tut, Kaputaş, Çulfa, Karakol, Mutlu, Ortakuyu, Köşk, Gözlük Arif Yaylası, Bilezikli, Oklava, Karayağmur, Cırıklar gibi 75 yayladan ve Eskil merkezden sadece 8 kişiye destek verilmesi sizce bu düşündürücü değil mi? Bu yaylaların suçu köy olmamak mı? Bu yaylaların suçu Eskil Belediyesine bağlı olmak mı?

Sonuç olarak, Proje değerlendirme kriterlerine göre projeler değerlendirilmiş ise lafımız yok ama adaletsizlik yapılmış ise adalet bir gün elbet tecelli eder bu dünyada etmese bile öbür dünyada mutlaka tecelli edecektir. Proje sahiplerine hayırlı olsun.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

loading