“8 SAATLİK EĞİTİM ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN DEĞİL”
CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, günümüzde pek çok ebeveynin baş etmek durumunda kaldığı otizm hasatlığını ve otistik çocukların eğitimi için verilen Devlet desteğini Meclis gündemine taşıdı.
25 Nisan 2016 Pazartesi 18:00
Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Bozkurt, otizmin, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren bir rahatsızlık olduğunu belirterek, günümüzde en sık rastlanan nörolojik bozukluk olduğunu ifade etti.
2006 yılında her 150 çocuktan 1’i, 2012 yılında her 88 çocuktan 1’i ve 2014 yılında da her 68 çocuktan 1’inde otizm görüldüğünü ifade eden Bozkurt, 3 yaşından önce teşhis edildiği ve eğitim aldığında, çocukların ilerleme gösterebildiğini ifade etti.
Söz konusu eğitimin ülkemizde rehabilitasyon merkezlerinde verilmesine rağmen, Devletin bu merkezlerde alınan aylık sadece 8 saatlik eğitimin parasını karşıladığına dikkat çeken CHP’li Bozkurt, ayda 8 saatlik eğitimin otizmli çocukların gelişimi için yeterli olmadığının bilim otoritelerince de dile getirildiği belirtti.
Bugün pek çok otistik çocuğu olan ebeveynin eğitimi 16 saate çıkarmak istediğini ve bunun için ceplerinden ödeme yapmak zorunda kaldıklarını ve çoğunlukla da ücreti ödeyemedikleri için çocuklarına yeterli eğitimi aldıramadıklarını ifade eden Bozkurt, ailelerin devlet desteğini arttırmasını beklediklerini dile getirdi.
Diğer yandan Kamu Denetçiliği Kurumunun yapılan bir başvuru üzerine konuyla ilgili verdiği kararda aylık eğitim saati miktarlarının halen ödenen miktardan fazla arttırılması için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması hususunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na ve Başbakanlık’a tavsiyede bulunduğunu ifade eden Bozkurt, uluslararası standartlara göre devlet tarafından karşılanan aylık saat miktarının artırılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.
“Başbakanlık konu hakkında girişimlerde bulunmuş mudur; bulunulması planlanmakta mıdır?” diyen CHP’li Bozkurt, otizmin günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluk olduğu ve erken tanı ile hastalığın gidişatı ve ilerleyen dönemlerde karşılaşılabilecek problemlerin en aza indirgenmesinin önemi göz önüne alındığında ülkemizde 0-3 yaş grubunda çocuğu olan ailelerin otizmle ilgili farkındalığın arttırılması ve devlet eliyle otizm tarama ve takip zorunluluğun getirilmesine yönelik bir çalışma düşünülmekte midir?” sorusunu yöneltti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Güvenli Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.