AYAK BİLEĞİ KİREÇLENMESİ SÖKELİM
Abdullah Güdendede
06 Kasım 2023 Pazartesi 11:44
Kireçlenme (dejeneratif artrit) dendiğinde genellikle akla diz ve kalça eklemi kireçlenmeleri gelir. Herkesin etrafında, konu komşularından veya eş dost akrabalarından, diz veya kalça protezi olmuş birisi mutlaka vardır. Gerçekten de eklem kireçlenmesi en sık diz ve kalça eklemlerimizde görülür. Günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlama ile yaşam kalitesini düşürür.
Biraz daha az sıklıkta ise kireçlenmeleri ayak ve ayak bileği eklemlerimizde görürüz. Yapılan bir çalışmada son dönem ayak bileği kireçlenmesi olan hastaların en az son dönem kalça eklemi kireçlenmesi olan hastalar kadar fiziksel ve mental düşkünlük gösterdikleri saptanmıştır. Görülmeleri nadir olmamakla birlikte buralardaki kireçlenmeler ne yazık ki genellikle ihmal edilirler. Bunda, ayak ve ayak bileği kireçlenmeleri için “yapılacak bir şey olmaması” gibi yanlış inanışlar da etkili olmuştur. Hâlbuki her rahatsızlık için yapılacak bir şeyler vardır. Erken dönem sonuçları ise daha yüz güldürücüdür.
Ayak ve ayak bileğimiz toplam 26 kemik ve 33 eklemden oluşan mükemmel bir yapıdır. Özellikle ayaktaki eklemlerimizde kireçlenmeyi ayak bileğine göre daha sık görürüz. Ayak bileği kireçlenmesine neden olan 3 temel faktör bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki şekilde açıklanabilmektedir; Artroz / Osrteoartrit: Genellikle ileri yaşlarda ve ideal kilonun üzerinde bulunan kişilerde açığa çıkan bu problemde eklem yapısı bozulmakta ve dolayısı ile ağrı, şişlik ve sertlik gibi şikâyetler söz konusu olmaktadır. Romatoid Artrit: Metabolik bir hastalık olan romatoid artrit probleminde ayak bileği ekleminin tutulması sonucunda eklem kıkırdakları tükenmekte, eklem kemikleri iltihaplanmakta ve harabiyet açığa çıkmaktadır. Travmatik Olaylar: Kaza, düşme, çarpma gibi travmatik olaylar sonucunda gelişen kırık ya da yaralanmalar durumunda ayak bileği eklem yapısının bozulması ile birlikte kireçlenme problemi açığa çıkabilmektedir.
Ayak bileği kireçlenmesinde sık görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir; Yoğun ağrı hissi, hareket kısıtlılığı, şişlik ve sertlik, yürümede güçlük (özellikle uzun süre yürüyememe). Kireçlenme problemi tüm dünyada en sık görülen ortopedik problemlerden biridir. İlerleyici özelliği olan bu hastalık tedavi edilmediği sürece hastada yoğun ağrı hissine ve hareket kısıtlılığına neden olabilmektedir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Güvenli Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.