22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara4°C

BAYRAMDA KALBİNİZİ YORMAYIN

Bayramlar küçük büyük birbirini seven insanların bir araya geldiği özel günler…

Bayramda Kalbinizi Yormayın

25 Eylül 2015 Cuma 04:30

Herkes bu özel günleri keyifle ve mutlulukla geçirmek istiyor. Ama unutmayın sağlıklı ve mutlu bir bayram, mutlu ve sağlıklı bir kalp ile mümkün.Normal günlerde kalp sağlığımıza ne kadar dikkat ediyorsak bayramda da o kadar dikkat etmemiz gerekiyor. Dost sohbetlerinde konuşulan ‟Bir defadan ne olur” veya ‟canım bugün bayram bir şey olmaz” gibi ifadelere kesinlikle kulak asılmaması gerektiğini belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, sağlıklı bir bayram için özel önerilerde bulunuyor.

“Bir soda içeyim bir şeyim kalmaz” demek kötü sürprizlere neden olabiliyor

Bayramlarda aşırı yemek sonrasında göğüste baskı, sıkışma, nefes alamama, tıkanma hissi, anormal çarpıntılar, fenalık, mideden göğüs bölgesine veya boğaza doğru gelen yanma hisleri yaşanması kalp damarlarındaki önemli bir tıkanıklığın habercisi olabiliyor. Bu nedenle eskiden de olsa kalp hastalığı geçirenlerin, diyabeti, hipertansiyonu ya da kilosu olanların, sigara içenlerin, hareketsizbir hayat sürenlerin ailesinde birinci derece yakınlarında erken kalp damar hastalığı tespit edilenlerin çok dikkatli olmaları gerekiyor. En sık yapılan yanlışlardan birisi ‘benim hiçbir kalp rahatsızlığım yoktu ki” diye düşünerek şikayetleri geçiştirmeye çalışmak ve ‘ben bir su-soda içeyim hepsi geçer” gibi ifadeler kullanmak. Bu tarz düşünceler çok kötü sürprizlerle karşılaşılmasına neden olabiliyor.

Mideniz bayram etmiyor eziyet çekiyor

Yemek yeme alışkanlıkların bayramda çok fazla değiştirmemek ve aşırıya kaçmamak gerekiyor. Bayramlar yemek ve tatlı ikramlarının bol olduğu dönemlerdir. Bu ikramlarda sıcaklar, soğuklar, yağlılar, hamurlu ve şekerli tatlılar olduğunda mide ve bağırsak sisteminden çok fazla bir şey beklememek gerekiyor. Yemekleri yerken alacağınız kısa süreli mutluluk bir kaç saat sonrasında ciddi bir mide, bağırsak ve yemek borusu yanma yakınmalarına neden olarak hasta geçireceğiniz bir bayrama davetiye çıkartıyor. Halk arasında kullanılan “midemiz bayram etsin” ifadesi, aslında mide için tam bir eziyet haline gelebiliyor.

Kızartma veya mangal sindirim sistemini yoruyor

Sindiriminin kolay ve yağ oranının hafif olması bakımından etler, fırın ızgara veya haşlama şeklinde tüketilmeli.Kızartma veya mangal kömüründe tütsülenmiş et tüketimi,kalp damar hastalıkları, mide bağırsak kanserleri, sindirim sistemi sorunlarına davetiye çıkartıyor. Ayrıca da parazitlerin vücuda girmesine zemin hazırlıyor.

Kontrolsüz et yemek kalp damar hastalıkları nedeni

Aşırı yağ tüketimi ile oluşan kilo alımı kalp damar hastalıkları riskini artırıyor. En önemli yağlı besin tüketim kaynağını ise et ve et ürünleri oluşturuyor. Yağlar içerisinde damar hastalıklarına en fazla neden olanlar doymuş ve uzun zincirli yağ asitlerinden oluşan yağlardır ki, bu türde yağlı besin kaynaklarının başlıcalarıet ve et ürünleri.Tüm bu nedenler göz önünde bulundurularak günlük et tüketiminin 60- 100 gram sınırlarında tutulması gerekiyor.

Hızla ve çok miktarda yemek kalp krizine neden oluyor

Özellikle kalp, tansiyon, diyabet, damar hastalıkları olanların aşırı yemek ve yağlı et tüketiminden uzak durmaları ve dikkatli olmaları büyükönem taşıyor. Midenin birden bire tıka basa doldurulması, aşırı karbonhidratlı ve yağlı beslenme, mide ve onikiparmak bağırsağı ile birlikte safra kesesi ve pankreastan aşırı hormon ve enzim-asit salınımına neden oluyor.Bu durum ise aşırı mide hasarı, hazımsızlık, safra kesesi fonksiyon bozulmaları, glukoz dengesi bozuklukları, insülin direnci, aşırı asit ile gastritlere ve reflü artışlarını beraberinde getiriyor. Ayrıca hızlı ve fazla miktarda yemek yemek mide ve bağırsak hareketlerini artırarak bu bölgede aşırı kan göllenmelerine neden oluyor. Bu durum kalbe ve beyne giden kan akımının azaltıyor. Kan akımındaki azalma özellikle kalp ve hipertansiyon hastalarında olumsuz sonuçlara neden olarak kalp krizini başlatabiliyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.