22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara6°C

BEBEĞİNİZİ YATAR POZİSYONDA ASLA BESLEMEYİN

Her yaşta rastlanabilen, ancak genellikle bebek ve çocuklarda çok sık görülen orta kulak enfeksiyonu, tıp dilinde ‘otitismedia’ olarak adlandırılıyor.

Bebeğinizi yatar pozisyonda asla beslemeyin

21 Şubat 2016 Pazar 14:15

 Sıklıkla nezle, grip ile sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıklarında, burun ve genizdeki enfeksiyonların orta kulağa ulaşması nedeniyle gelişiyor. Ancak üst solunum yolları enfeksiyonu olmadan da orta kulak enfeksiyonu oluşabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aras Şenvar, en önemli belirtisi kulak ağrısı olan orta kulak iltihabının bebeği dümdüz yatar pozisyonda beslemek gibi hatalı alışkanlıklar nedeniyle de gelişebileceği uyarısında bulunuyor.


Yatar pozisyonunda beslemeyin


Emziren anneler bebeklerini belli bir açıyla besledikleri için anne sütü alan çocuklarda orta kulağa süt kaçması pek görülmüyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aras Şenvar, bebeğin mamayla beslendiği sırada dümdüz yatar pozisyonda yatırılmasının ise bu açıdan risk yaratabileceği uyarısında bulunarak şunları söylüyor: “Sık rastlanan bir durum olmasa da, bu pozisyondaki beslenmede mama içeriği kulağa kaçıp, orta kulak enfeksiyonuna neden olabiliyor. Bu yüzden orta kulak enfeksiyonundan korumak için bebekleri mutlaka kucakta veya arkasını yükselterek yarı oturur pozisyonda beslemek gerekiyor”


“Kulağım ağrıyor” diyorsa, ihmal etmeyin


Kış ayları nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi nedeniyle orta kulak iltihabına da en çok rastlanan dönem. Hastalık, geniz ile orta kulak arasında yer alan östaki kanalı içinden normalde içi hava dolu olan orta kulağaburun ile genizdeki iltihabın ulaşması sonucunda bu bölgede cerahatli sıvı toplanması nedeniyle gelişiyor. En büyük belirtisi kulak ağrısı olan orta kulak iltihabı; işitme kaybı, kulak zarında delinme ve nadir de olsa daha ağır durumlar yaratabileceği için uzmana gitmek şart. Kulağı ağrıdığı halde şikayetini dile getiremeyen bebeklerde, annelerin daha dikkatli gözlem yapmaları gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Aras Şenvar, her zamankinden farklı ağlaması olan (huzursuzluk, yersiz ağlama, gece ağlaması gibi) bebeklerin orta kulak iltihabı yönünden de muayene edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bazen çocuklar “Kulağım ağrıyor” dedikten kısa bir süre sonra tekrar oyuna dalabiliyor. Doç. Dr. Aras Şenvar’a göre anneleri tereddütte bırakan bu durum da ciddiye alınmalı.Zaman zaman hafif şiddetli ağrı yapan ve kısa bir süre sonra geçen kulak ağrıları, orta kulaktaki havalandırma sorunları ya da kulakta sıvı birikmesi sonucu oluşabiliyor. Normalde havayla dolu olduğu zaman görevini yapan orta kulak boşluğunda toplanan sıvı, işitme sorunları yarattığı için uzmana başvurulması gerekiyor.


Östaki borusunun konumu ile eğimi fazla ise…


Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aras Şenvar, kulağa hava girmesini sağlayan östaki borusu anatomik olarak kısa olduğu için çocukların orta kulak iltihabına daha kolay yakalandıklarını belirterek şunları söylüyor: “Bunun yanı sıra östaki borusunun konumu ile eğimi farklı olan bazı çocuklar, enfeksiyon oluşturan etkenlerin orta kulağa geçmesi açısından daha fazla risk taşıyorlar. Bu çocuklar neredeyse her nezle ve grip sonrasında orta kulak iltihabı geçirebiliyor. Bazı çocuklarda ise genetik olarak orta kulak, östaki ve geniz bölgeleri arasındaki ilişkiler sıkıntılı olduğunda bu çocuklarda da sık sık kulakta sıvı birikimi veya enfeksiyon atakları görülebiliyor. Çocuğun büyümesi ve anatomik gelişmeyle bu sorun zamanla ortadan kalkıyor.”


Ağrı ortadan kalktı diye tedaviyi kesmeyin


Tedavideamaç orta kulaktaki iltihabının temizlenmesini sağlamak. Bu sebeple çocuğa burun ve östaki borusunun açılmasını sağlayan ilaçlar, burun açıcı sprey, antibiyotik, ağrı kesici, orta kulaktaki ödemi çözücü ilaçlar veriliyor. Daha ileri durumlarda cerrahi müdahale yapılması gerekebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aras Şenvar, ilaçların doktorun önerdiği sürede kullanılması, ağrı ortadan kalkınca tedavinin kesilmemesi gerektiğini belirterek şu uyarıda bulunuyor: “Ağrı çok uzun sürmüyor ve çocuğun yakınmaları geçmiş gibi görünebiliyor. Ancak orta kulak boşluğundaki iltihabın tamamen geçmesi için antibiyotiğin en az 10 gün süre ile verilmesi uygun oluyor. aksaraymedya.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.