22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara5°C

BEL FITIĞINA FARKLI BİR BAKIŞ

Abdullah Güdendede

06 Kasım 2022 Pazar 07:33

Çoğu zaman ağrı şikâyeti olan hastaların 6 hafta kadar olan süre zarfında ağrılarının kendiliğinden iyileştiğini duyarsınız. Tabi bel ağrısının birçok sebebi vardır. Bunlar içinde yaklaşıklık %2lik kısmını da bel fıtığı vakaları oluşturur. Bel fıtığından kaynaklanan ağrıların büyük kısmı 2 hafta ila bir ay içerisinde geçerken az biz bölümü devamlı olur.

Belimiz omurgamızın sadece bir bölümüdür. Omurga ise omur denen kemik yapıların arasında eklemleşmesiyle oluşur. Yapının desteklenmesi ise bağlar ve kaslarla sağlanır.  Omurga başla gövde ve bacakların bağlantısını sağlaması yanında asli görevlerinden bir tanesi de omurlar içindeki boşluklardan geçen sinir yapılarının korunmasıdır. Beynin vücutla bağlantısı olan sinirler omurlar arasından dallanırlar, her omur arasından belli bölgelere sinir gidiş-gelişi olur. Bu sinirler ağrı duyusunu da vücuttan üst merkezlere taşır. Herhangi bir basıda ağrı oluşmasının ve duyusal sorunların olmasının sebebi bu sinirlere temasın başlamasındandır. Omurlar kendi aralarında diskler ve faset denilen eklemler sayesinde birbirine bağlanır. Bu disk iki omur arasında darbeleri emici, yük iletici ve uygun yük dağılımını sağlama gibi tıpkı bir araba amortisörü görevi görür. Bu diskin dış kısmı dayanıklı bir yapıda iken iç kısmı jöle kıvamındadır.

Bel fıtığının nasıl oluştuğuna gelecek olursak; bele çeşitli sebeplerden, kilo, ağrı kaldırma, doğru olmayan hareketler, fazla yük binmesi ve bele destek olan kasların zayıf olması, yaşlanma ya da genetik nedenlerle diskte bozulma bel fıtığına neden olur. Diskin dış kısmının bozulması ve içinde jöle kıvamındaki yapının taşma seviyesine göre bel fıtığının evresi belirlenir. İlerlemiş vakalarda bu yapı kopmuş ve bölgeye dağılmıştır. Çoğu zaman cerrahi zorunlu hale gelmiştir. Erken evrelerde dış yapı tam yırtılmasa da, bombeleşmeler sinire bası yaparak ağrıya sebep olur. Ağrı bel bölgesinden sağ ya da sol bacağa doğru yayılır. Topuğa kadar gelen ağrılar durumun ciddiyetini gösterir.

               Bel fıtığının erken evrelerinde özellikle fizik tedavide iyi sonuçlar alınmaktadır. fizyoterapist tarafından eve ödev olarak verilen hareketlerin yapılması ve sakınılması gereken hareketlerden uzak durulması önemlidir. Cerrahinin zorunlu hale geldiği vakalarda özellikle öncesinde ve sonrasında mutlaka fizik tedavi alınması gerekir. Bel fıtığı konusunda halk arasında çoğu zaman yanlış tavsiyeler yapılmaktadır. Sert yatakta ya da yerde yatma, balık sarıp bir hafta bekletme, merdivenden ellerle tutarken ayakları yere atma, ikiz doğurmuş bir kadına beli çiğnetme… Bütün bunları bel fıtığına olumlu hiçbir etkisi yoktur. Sağlığınız için bunlardan uzak durmanız gerekir.  Birde korse kullanımının bel fıtığını tedavi etmesi diye bir şey söz konusu değildir. Korseyi uzun süre kullanmaksa bölge kaslarının güçsüzleşmesine yol açar. Korse koruma amaçlıdır ve tavsiye üzerine verilen süre zarfında kullanmanız gerekir. Son olarak bel fıtığı olan biriyseniz belinizi dinlendirmek ve ağrınız azaltmak için ince bir yastığı belinizin altına koyarak sırtüstü yatmak sizi rahatlatacaktır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.