22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara5°C

BELEDİYE KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ’nin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 70’ini üretecek.

Belediye kendi elektriğini üretiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, enerji üretim mevzuatının sağladığı, kendi isale hatlarından enerji üretebilir maddesini kullanarak, 3 noktada kurmaya başladığı toplam 2.2 megawatt gücündeki hidroelektrik santralleri ile BUSKİ’nin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 70’ini üretecek.

BUSKİ’nin yatırımları arasında en yüksek güce sahip olacak Çekirge Devlet Hastanesi’nin karşısında, Dobruca Caddesi girişindeki alanda tesis edilecek 1.2 megawatt’lık santralinde ihalesine çıkıldı.

Yaklaşık 6 ay içerisinde devreye alınacak bu tesis ile BUSKİ’nin elektrik üretimi ciddi rakamlara ulaşacak. Yaklaşık 5 milyon liraya mal olması beklenen bu tesis kendisini 2 yıl içerisinde amorti edecek. BUSKİ yetkilileri, yeni inşa edilen İnkaya-Odunluk yolu yakınlarındaki bir depoya kurulacak 500 kilowatt saatlik 3. bir santral ile yılda 10 milyon kilowatt saatlik üretim gücüne kavuşacaklarını söylediler.

Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin en büyük gider kalemini oluşturan elektrik sarfiyatı özellikle pompa istasyonları ve atık su arıtma tesislerinde yoğun bir şekilde tüketiliyor. İsale hatlarında enerji üretimi ise diğer akarsu ve pınarlar gibi günün 24 saatinde gerçekleşmiyor. Yılda isale hatlarındaki hidroelektrik santralleri ortalama 8 bin saat civarında enerji üretebiliyor. Dolayısıyla BUSKİ’nin yapacağı santrallerin maliyet geri dönüşümleri de depoların kullanım durumlarına göre en erken 2 yıl en çok 5 yıl içerisinde oluyor. Enerji Bakanlığı yeni mevzuatı ile isteyen herkese lisansa tabi olmadan ön olur ile 500 kilowatt saatlik kapasitede santralleri kurmalarına da imkan sağlıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ’dan topladığı pınarlardaki depolar başta olmak üzere Kestel, Teferrüç gibi daha küçük çaplı depolarla birlikte isale hatları üzerinden elde edebileceği enerji kapasitesinin 6 megawat güç ile yıllık 50 milyon kilowatt saate kadar ulaşabileceği değerlendiriliyor. Uzmanlar, BUSKİ’nin ilk etapta en yakın ve yüksek debisi olan 3 tesisi ile bir test yapılacağını, eğer santrallerin planladığı gibi çalışması halinde elektrik tüketimi BUSKİ’den çok daha fazla olan BURULAŞ’ın enerjisini de karşılayacak kapasitenin olduğuna dikkat çekildi.

Makina mühendisi olan Başkan Recep Altepe’nin BUSKİ’nin ilk 3 santralinin verimli bir şekilde elektrik üretimine geçmesinden sonra diğer birimlerin ihtiyacı içinde şehirde hidroelektrik ve jeotermal santraller kurmayı planladığı öğrenildi.

Bursa’da çıkan jeotermal suyun sıcaklığının 90 derece olduğu, bunun az miktar daha ısıtılarak elde edilen su buharı ile elektrik üretiminin mümkün olduğu kaydedildi. Bu arada Doğancı Barajı’nın kapaklarının açık kaldığı Aralık ile Nisan ayları arasında 5 ay çalışabilecek şekilde, Mihraplı Parkı üst tarafına dereye de santral kurulması değerlendiriliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.