23 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara2°C

ESKİL’DE EĞİTİM!

Mustafa Bozdağ

08 Ekim 2015 Perşembe 09:47

Eskil’in En Büyük 3 Sorunundan 1’i Eğitim.

Bu sözü, daha önce Eskil’de Görev yapan üst düzey bir kamu görevlisi yaptığım bir ziyarette bana söylemişti.

Biz çocukken…

Yeri geldi Büğrü Yaylası’ndan Bozcamahmut’a karda okula gitmek için yürüdük,

Yeri geldi okul servis aracı karda çöktü otobüsü iteledik,

Yeri geldi öğretmen yetersizliğinden okul açılmadı yıllarımız kayboldu.

Yeri geldi Öğretmen gelmediği için okula gidemedik daha sonraki yıllarda yaşımız aştığı için yaş sınırı olan liseye yerleşme sınavlarına giremedik.

Evet bu yazdıklarım Eskil’de yaşandı.

Şimdi aradan yıllar geçti bizler 40’ına merdiven dayadık Eğitim Eskilin halan en büyük sorunlarından birisi!

Ülkemiz, bu yıl 4. Yılına giren 4+4+4 zorun eğitim sistemine geçiş yaptı. Kaymakamlığın sitesinde yer alan okulların öğrenci sayılarına göre yaptığım hesaplamaya göre öğrencilerin %60’ına Eskil’de lise hizmeti sunacak okul yok!

Eskilimizin öğrencileri ne yapıyor Konya’nın Kapıtaş’tan küçük Akören ilçesine Lise eğitimi almaya gidiyor. Akören gibi birkaç ilçeye daha gidiyor…

Ben Akören’de bir dönem eğitim verdim o dönemde Akören Kaymakamı Kökezli Soner Kırlı idi, Eskilde burada yatılı okuyan öğrencilerin olduğunu söyledi. Akören çok küçük bir ilçe olması nedeniyle inanın yemek yiyecek düzenli bir lokanta bile bulamadım. Sadece Üniversitenin karşısında kafeterya var orada benim bulunduğum bölgeye uzak olduğu için gidemiyordum.

4+4+4 sisteminde şu ana kadar benim bildiğim Eskil’de yapılan eğitim tesisi çalışmaları…

Bayramdüğün Köyü 2 derslik

Karakol yaylası 2 derslik

B.Bozcamahmut Yaylası 5 derslik

Güneşli köyü 5 derslik

İmam Hatip ortaokulu (çalışmalar devam ediyor)

Çok programlı lise (çalışmalar devam ediyor)

Yatılı sağlık meslek lisesi (gündemde)

Eğitim tesisi olarak çalışmalar var, ama Eskil’in coğrafi konumu düşünüldüğünde bu çalışmalarda yeterli değil diye düşünüyorum. Hatta bu yapılan ve yapımı devam eden çalışmalarda çok fazla savsaklanmanın olduğunu düşünüyorum.

Eskil’de geçen yıl Cumhuriyet Ortaokulu, kazandırdığı Fen Lisesi Öğrencileri ile adından söz ettirdi. Bu yıl ise Cumhuriyet Ortaokulu’nu kötü bir sürpriz ile karşılaştı. İmam Hatip Ortaokulu ile binasını paylaşmak zorunda kaldı. Çocuklar sabah saat 07.00’de derse giriyor. Öğleden sonra ise İmam Hatip Ortaokulu’nun dersi başlıyor. Havalar şu an iyi ama yarın Eskil’in kuru soğuk karlı havalarda çocuklar açısından zor olacaktır. Bu durumun Cumhuriyet Ortaokulu’nun başarısının da düşeceğine inanıyorum.

Atatürk YBO benim okumama vesile olan bir okul ama daha öncede yazdım.  Yeni eğitim sisteminden dolayı Atatürk YBO popülaritesini yitirdi.  İmam Hatip Ortaokulu için burası da tercih edilebilirdi.

Burada bir parantez sağlık meslek lisesine açmak istiyorum. Öncelikle Çok programlı Lise’nin bir an önce eğitime başlamasını isterim. Çünkü çok programlı lise “Eskil’in kazanılmış hakkıdır.”Sağlık Meslek Lisesi açılacaksa başka bir okulun belli bir bölümünde eğitime başlamalıdır. Başkan Alçay, Niğde Bor Fen Lisesi örneğini vermiş ama bence o kadar uzağa gitmeye gerek yok.

Eskil Cumhuriyet Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu aynı binada eğitim görüyor. Benim Şahsi görüşümde Sağlık Meslek Lisesi Eskil’e yakışır bunun açılacağı en uygun bölgede geçici olarak Atatürk YBO olmalıdır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.