23 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara2°C

ESKİL’İN MÜZMİN SORUNU ‘YOLLAR!’

Mustafa Bozdağ

11 Şubat 2016 Perşembe 13:39

Geçen Hafta içerisinde Hilmi Yol haklı olarak bir yazı yazdı. Yazdığı yazıya bir kısım siyasilerden de tepkide geldi.

Yazının içeriği genel olarak Eskil’in Müzmin sorunu ‘YOLLAR’meselesi idi.

Biliniyor ki Eskil 1991 yılında ilçe olduktan bu yana şu an büyükşehirlerde uygulanan yasanın bir benzeri Eskil’de 25 yılı aşkın bir süredir uygulanıyor.

Bu yasa faydalı mı?

Bana göre hayır!

Eskil’in Yaylaları Merkeze bağlı mahalle iller bankasından gelen ödenek ile Eskil Belediyesi tarafından hizmet sunuluyor. Belediye verilen bu meblağ Eskil için açlık sınırının altında bir para, kısaca ne onduruyor, ne de öldürüyor… Öldüreceği zamanda devlet bir gıdım destekle ayakta tutmaya çalışa çalışa bu günlere geldi. 2009 ve sonrası Eskil devletten bir kısım destekler aldı. Bu destekler Eskil için yeterli değil! Çünkü Eskil Coğrafi olarak çok dağınık bir bölge üzerine kurulmuş nüfusu az, fakat kapsadığı alan bakımından Türkiye’nin en büyük ilçeleri arasında yer almaktadır.

Eskil Belediyesi hizmet sınırı için, bir elini uzatsa Koçlar Yaylası, diğer elini uzatması gereken yer Karakol Yaylası…

Merkeze bağlı iki yayla arasındaki mesafeyi siz düşünün….

Gelelim Köyler meselesine

Bilindiği gibi Köylere il özel idaresi tarafından hizmet götürülmekte. Kış aylarının yoğun geçtiği şu aylarda Sağsak köyü başta olmak üzere birçok köy yollar konusunda muzdarip. Geçen hafta Hilmi Yol, Sağsak köy yolunu gündeme getirmiş bir kısım siyasiler de buna tepki gösterdi.

Hilmi Yol yazısının başından sonuna kadar haklı.

Seçim çalışmalarında, söz konusu durum Sağsak Köyü halkı tarafından siyasilere iletilmiş siyasiler de bu konuda köy halkına En kısa sürede yapılacağı sözü verilmiştir.

Gelinen nokta da O yol halen yapılmadı.

Aksaray İl Genel Meclisi gündemine bir göz attım. Şubat ayı meclis gündeminde Eskil ile ilgili hiçbir yatırım programının geçmediğini gördüm.

Bu durum aklıma şu soruyu getirdi…

Acaba Eskil’i yeterince anlatamıyor muyuz?

  • Aksaray İl Genel Meclisi başkan ve üyeleri Eskil’in Alan bakımından En Büyük ilçelerinden biri olduğunu bilmiyor mu?
  • Eskil köylerinin yollarının durumu, Basına yansıyan Gözlük Köyünün ilkokulu başta olmak üzere birçok köy okulunda ne şartlar altında eğitim verildiği bilinmiyor mu?
  • 1994 yılında açılan İmam Hatip Lisesi’nden bu yana lise açılmadığı ve kaymakamlık sitesindeki verilere göre 2406 ortaokul öğrencisi var iken 784 lise öğrencisi bulunmaktadır. Liselerin alabileceği kontenjan zorlasan 1.000’dir. Bu demek oluyor ki Eskil’in %60’ına lise yok. Çok programlı liseden bahsediliyor. 6 ayda bitmesi gereken okul binaları 2 yılda bitmiyor. O zamanda Eskil’in evladı. Konya Akören gibi lokantası bile olmayan yerde yatılı olarak eğitim almak zorunda kalıyor…

Sonuç olarak Eskil’in hizmet alırken nüfusuna göre değil kapsadığı alana göre düşünülüp ona göre bir hizmet haritası olması gerektiğini düşünüyorum. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.