GENÇ YAŞTA DİZ AĞRISI NEDEN OLUR?
Abdullah Güdendede
25 Kasım 2024 Pazartesi 10:28
Ağır yükleri desteklerken bükülen ve karmaşık bir anatomiye sahip olan diz eklemi; dizilime, aktivitelere ve aşırı kullanım sorunlarına karşı son derece hassastır. Diz ağrısı; fazla kullanım, kas gücü ve esnekliğindeki dengesizlik veya Osgood-Schlatter gibi çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Kızarıklık ve şişlik gibi diğer semptomlarla birlikte acil tıbbi bakım gerektirebilir. Çoğu vakada ağrı kesici ilaçlar, dinlenme ve hafif spor aktiviteleri sayesinde diz ağrısının hafiflemesi mümkündür.
Genel olarak bu ağrıya sebep olacak rahatsızlıklara bakacak olursak patellofemoral Sendromu (Koşucu Dizi): Diz ağrısının yaygın nedenlerinden biri kondromalazi patella (koşucu dizi) olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Bu durum, diz kapağının arkasını kaplayan kıkırdağın yumuşaması anlamına gelir. Diz kapağı (patella), uyluk kemiğinin (femur) alt ucunun önünde yer alır. Üst kısmı bir tendonla uyluk kaslarına (kuadriseps) ve alt kısmı bir tendonla kaval kemiğine (tibia) bağlanır. Diz kapağının görevi; kuadriseps kasının kasılmasını sağlamak, bacağı düzleştirmek ve yürürken diz eklemini stabilize etmektir. Bu durumun birincil semptomu; şiddeti günlük aktivitelere, kişiden kişiye ve belirli bir kişi için zamana göre değişebilen ağrıdır. Ağrı, genellikle dizin ön kısmında, diz kapağının arkasında hissedilir. Diz çökmeyi veya çömelmeyi zorlaştırabilir. Bazen oldukça şiddetli olabilir ve merdiven inip çıkmak gibi günlük aktiviteler nedeniyle daha da kötüleşebilir. Bazı kişiler, bir süre oturduktan sonra hafif bir ağrı da hissedilebilir.
Osgood-Schlatter Hastalığı: Bu hastalık, dizin önündeki tendonun yaralanıp iltihaplanması ile karakterizedir. Pateller olarak da bilinen bu tendon, uyluk kaslarını diz ve kaval kemiğine bağlar. Dizdeki tendonun sürekli olarak çekilmesinden kaynaklanan hastalık, kemiklerin tipik olarak kaslardan ve tendonlardan daha hızlı büyüdüğü çocuklarda ve gençlerde görülür. Bu dönemde, kaslar ve tendonlar gergin olma eğilimindedir. Ayrıca koşma ve sıçrama gibi hareketleri içeren basketbol, voleybol, bale, jimnastik ve futbol gibi sporlarla ilgilenenlerde görülebilir.
Patellar Tendinopati (Sıçrayıcı Dizi): Bu rahatsızlık, zıplama ve koşma aktiviteleri gerektiren sporlarla uğraşan kişilerde fonksiyon bozukluğunun yaygın bir nedenidir. Tendon üzerindeki stres, tendonda dejenerasyona yol açan küçük yırtıklara neden olabilir. Genellikle spor aktivitesine bağlı diz önü ağrısı şeklinde kendini gösterir ve spora katılımın azalmasına neden olabilir. Semptomlar, dizin ön tarafında zıplama, yön değiştirme veya aktivite hızının yavaşlaması ile daha da kötüleşen ağrıyı içerir.
IT Bant Sendromu: Vücuttaki en uzun tendon olan iliotibial bant (ITB), kalçanın dış tarafındaki kemik çıkıntıdan dizin dışına kadar uzanır. Bacak bükülürken dizin sabit kalmasını sağlar. Genellikle başka yerlerdeki zayıf kasları telafi etmek için sıkılır ve bu da sorunlara yol açabilir. Sıkı tendon, alt yapılarda sürtünmeye ve en yaygın olarak dizin dış kısmında şişlik ve ağrıya neden olur. Bu da IT bant sendromu olarak adlandırılır. Bu yaralanma, çok fazla koşan kişilerde yaygın olarak görülür.
Sinding-Larsen Johansson Sendromu: Büyüyen patella kemiği, şiddetli egzersiz ve aktivite sırasında tekrarlayan stresten kaynaklanan bir zayıflık ve yaralanma alanıdır. Güçlü uyluk kasının (kuadriseps) hareketi ve dizin derin bükülmesi nedeniyle patella üzerinde çekiş meydana gelir. Aynı zamanda büyüme atağı sırasında tendonun gelişen tibiaya uyum sağlayamaması, patella’nın gelişmemiş alt polünde kısalma ve traksiyona neden olur. Bu sendrom, genellikle 16 yaşından sonra veya büyüme tamamlandığında nadir görülen geçici bir durumdur. Çocuklarda patellar tendinit’in karşılığıdır. Hastalık, 3 ila 12 ay sürer. Osgood-Schlatter hastalığına benzese de bu hastalıktan 1-2 yıl önce ortaya çıkar.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Güvenli Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.