HANGİ HAVADA NE RENK GÖZLÜK TAKMALI?
Yaz geldi, güneş gözlükleri hem vitrinlerde hem de pazar tezgahlarında yerini almaya başladı.
07 Temmuz 2015 Salı 09:30
Gözlük almak isteyenler de bir gözlüğü çıkarıp, diğerini takıyor ve kendisine en çok yakışanı bulmaya çalışıyor. Peki gözlük alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Gözlüğün saç renginize uyumuna mı? Yüzünüze büyük gelip gelmediğine mi? Güneş gözlüğü çoğu zaman şık bir aksesuar olarak düşünülse de aslında gözümüzün en önemli koruyucularından biri. Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlardan gözümüzü koruyor, toz ve polen gibi havada ucuşan parçacıklara karşı kalkan görevi oluşturuyor. Aynı zamanda da göz yorgunluğunu alıyor. Yani aslında aksesuarın çok daha ötesinde. Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Demet Özçelik, gözlük seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde anlatıyor.
1- Emin olmadığınız yerden gözlük almayın
Güneş gözlüğü seçerken en önemli belirleyicilerden biri gözlük camının zararlı ultraviyole ışınlarına karşı en az yüzde 99, mümkünse de yüzde 100 oranında koruyuculuk sağlamasıdır. Çünkü kısa dönem ultraviyole maruziyeti gözlerde güneş yanığı benzeri etkiler oluşturabiliyor. Göz alerjileri, gözde et büyümesi gibi rahatsızlıkların sebepleri arasında güneşe sık çıkma yer alıyor. Uzun dönem ultraviyole maruziyeti ise katarakt, sarı nokta hastalığı gibi çok önemli göz hastalıklarına zemin hazırlıyor. Güneşe maruz kalma derecesini artıran çeşitli dış faktörler ultraviyole ışınlarının göze verebileceği hasarı artırabiliyor. Ultraviyole etkisi karda, kumda, suda, yüksek yerlerde daha fazladır. Açık renk gözlere ve deriye sahip olma, güneşte kalma süresinin uzaması da riski artırıyor. Bu nedenle markası belli olmayan ve ultraviyole koruyuculuğuna emin olmadığınız gözlükleri satın almayın.
2- Deniz kenarında polarize camlı gözlükleri tercih edin
Polarize camların normalde ultraviyole blokajıyla ilişkisi bulunmuyor. Ancak su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azaltıyor. Bu nedenle de özellikle denizde, kayakta ve araç kullanırken netliği arttırdığı için rahatlıkla tercih edilebiliyor.
3- Kolormatik camlı gözlüklerde renk açılımına dikkat edin
Işık miktarına göre rengi açılıp koyulaşabilen kolormatik camların ultraviyole blokajı yüksek olanları güneş gözlüğü olarak kullanılabilmekle birlikte özellikle güneşli ortamdan karanlık ortama geçildiğinde cam renginin açılmasının zaman alabildiğini unutmayın.
4- Çerçeveleri geniş olsun
Gözlük camları kolay kırılabilir malzemeden olmamalı. Büyük çerçeveli ve gözleri yanlardan çevreleyen güneş gözlükleri göze yan kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle öneriliyor.
5- Hava durumuna ve aktivitenize göre gözlük camı seçin
Gözlük seçerken camının rengine mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Görüntü kalitesini, ışık yoğunluğunu, kontrast algılamayı ve renk algısını bozmayacak özellikte gözlük camı seçilmesi önemli.
KAHVERENGİ-AMBER CAMLAR: Günlük genel kullanıma uygun, kontrastı ve derinlik hissini artırıp, renk algısını bir miktar azaltıyor. Güneşli havalarda ve parlak ışıklı ortamlarda tercih edilebiliyor.
YESIL CAMLAR: Günlük genel kullanıma uygun olan bu camlar renk algısını bozmuyor. Az ışıklı ortamlarda iyi kontrast sağlıyor. Işık parlamalarını azaltıyor, gölgeli ortamları belirginleştiriyor. Aksam üstü saatlerde dışarı çıkıyorsanız yeşil renkli camları tercih edin.
SARI CAMLAR: Sisli havada görüntü keskinliğini artırıyor. Bilgisayar ve elektronik aletlerden süzülen mavi ışığı bloke ederek göz yorgunluğu ve baş ağrılarını azaltmaya yardımcı oluyor.
GRİ-SİYAH CAMLAR: Genel kullanıma uygun olan bu camlar özellikle sudan yansıyan ışınları ve göz kamaşmasını azaltıyor. Isigi en çok kesen cam rengi olduğu için göz yorgunluğunu azaltıyor. Ayrıca renk algısını bozmuyor.
MAVI-MOR CAMLAR: Kamaşmayı azaltıyor, konturları belirginleştiriyor. Renk algısını artırıyor.
PEMBE-KIRMIZI CAMLAR: Derinlik hissini ve kontrastı artırıyor. Göz yorgunluğunu azaltıyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Güvenli Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.