26 Aralık 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C

HUBUBATTA GÜBRELEMEYİ DOĞRU YAPIN

Yağışların beklenenin üzerinde gerçekleşmesine bağlı olarak, başta arpa ve buğday olmak üzere hububatta verimli bir yıl bekleniyor

Hububatta gübrelemeyi doğru yapın

Yağışların sonbahar ve kış mevsiminde beklenenin üzerinde gerçekleşmesine bağlı olarak, başta arpa ve buğday olmak üzere hububatta verimli bir yıl bekleniyor. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için çiftçiye "doğru gübreleme" uyarısı geldi. Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, son zamanlardaki yağışların 2011 yılındaki gibi bir bereket yılını getirebileceğini ifade ederek, böyle verimli geçmesi tahmin edilen yılda çiftçinin daha çok para kazanması için kalitenin de önemli olduğunu söyledi. Konya'da 2013 yılı eylül-aralık aylarında metrekareye 49,6 kilogram yağış düşmesine rağmen bu rakamın 2014 eylül-2015 ocak aylarında 313 kilograma ulaştığını vurgulayan Baydar, sık aralıklarla kar örtüsünün ekili arazileri beslemeye devam ettiğini anlattı. Hububatta, özellikle de buğdayda danedeki protein oranının istenen seviyede olması için yılda dört defa gübre atılması gerektiğine işaret eden Baydar, şu bilgileri verdi: "Yağışlı geçen bir yılda eğer gübrelemeyi de doğru şekilde yaparsak hem verimli, hem kaliteli ürün elde etmemiz mümkündür. Ekimde taban gübresinin dışında gübrenin 3'e bölünerek verilmesi uygundur. Ekim ayındaki taban gübresi birinci aşama. Yağışlarla birlikte sapa kalkma, başak oluşturma ve olgunlaşma dönemlerinde de gübreyi bölerek atarsak çok iyi olur. Proteinlerin yapı taşı bizim gübrelerle verdiğimiz nitrattır. Attığınız gübre proteinin oluşmasını sağlıyor" dedi. Baydar, çiftçilerin gübreyi dörde bölerek atma işlemini uyguladıklarını kaydederek, "Şu anda önder çiftçilerimiz ve birçok çiftçimiz bunu yapıyor. Protein oranlarını yüzde 16-17'ye kadar çıkarıyor. Normalde gübrenin zamanlamasını yapamazsanız yüzde 10-12'lerde kalır protein oranı. Gübreyi bölerek verdiğiniz zaman ortalamaları yüzde 14-15 olmak üzere, ekstra 17'ye kadar da çıkıyor. Bu seneki ortalamamız yüzde 13 civarında. 15 alan da çok" şeklinde konuştu.

PİYASA KALİTE, ÇİFTÇİ VERİM İSTİYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi ve borsaların protein ve süne emgisi oranına göre hububat aldığına dikkati çeken Baydar, şunları kaydetti: "Bunlar kaliteyi etkileyen etkenler. Yağışların iyi gitmesiyle ürünler sadece verimli olur. Bu da sadece tonajı artırır. Ama, fiyatı istedikleri seviyeyi bulamayabilir. Kalite de önemli. Çünkü, piyasanın istediği kalite, çiftçinin istediği verim. Çiftçi tonlarda alayım diyor. Tüccarlar da kaliteli olsun istiyor. Süne mücadelesine karar verilen yerlerde mücadele ihmal edilmezse ve gübrelemeye dikkat edilirse Konya Ovası'nda çiftçilerimiz Türkiye'nin en kaliteli buğdayını üretebilecek bir imkana sahipler."

haberfark
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.