22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara5°C

KAS AĞRILARI KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?

Abdullah Güdendede

04 Temmuz 2022 Pazartesi 09:34

Günlük hayatta hemen hemen herkesin yakındığı kas ağrıları, yorgunluk ve sakatlıkların yanı sıra daha ciddi durumların habercisi olabilir. Kimi zaman kas ağrıları birkaç gün içerisinde ortadan kalkarken kimi zaman da kronikleşerek sürekli bir hal alabilirler. Birkaç gün içerisinde geçen kas ağrıları büyük sorunlara neden olmazken uzun süren ve kalıcı hale gelebilen kas ağrıları kişilerin günlük hayatını hem aktivite yönünden hem de psikolojik açıdan kötü yönde etkiler ve yaşam konforunda ciddi oranda azalmaya neden olur. Kas ağrılarının sürekli bir hal aldığı ve kişinin hayatını olumsuz etkilediği bu kronik durumlara miyalji adı verilir.

Miyalji halk arasında kas romatizması olarak da anılabilen bir durum olup genel olarak devamlı hale gelen ve birçok farklı nedeni bulunan kas ağrılarına verilen isimdir. Miyaljinin tedavisi ve ağrının ortadan kaldırılabilmesi öncelikle altında yatan nedenin bulunmasına bağlıdır. Miyalji belirtileri çeşitlilik gösterir ve kimi zaman başka hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilirler. En fazla görülen miyalji belirtilerinden bazıları şunlardır: Uzun süreli kas ağrıları, ağrıyla beraber kaslarda hareket kısıtlılıkları, kramplar, dinlenmeyle geçmeyen kas yorgunlukları, kas tutulmaları ve belli kas gruplarında hassasiyettir.

Günlük hayatta yapılan hareketlerde belli kas grupları diğerlerine oranla daha fazla kullanılır. Özellikle bazı meslek gruplarında sürekli kas ağrıları gözlemlenir. Masa başı ve ağır yük kaldırmaya yönelik işlerde çalışan kişilerin yanı sıra sürekli efor sarf etmeye yönelik işlerde de belli kas gruplarının fazla çalışması ve zorlanması sonucu miyalji gelişebilir. Bunun yanında duruş bozuklukları gibi etkenler de miyalji görülme ihtimalini yüksek oranda artırır. Özellikle sırt ve boyun bölgesinde görülen miyaljilerin en fazla görülen nedenlerinden bazıları, çalışma esnasındaki duruş bozuklukları ve buna bağlı olarak bu kas gruplarında oluşan aşırı yük ve zorlanmadır.

Bunları göz önünde bulundurarak sağlığımızı korumak için adımlar atmalıyız. Kas ağrılarının kendiliğinden geçmesini beklemek yerine bir uzmandan yardım almak gerekir. Tanılama süreçlerinin devamında tedavi ve terapi süreçlerini başlatmalı ve iyi bir sonuç alana kadar devam etmeliyiz.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.