22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara5°C

MEB Mİ ÖĞRETMENLER Mİ YANLIŞ YAPIYOR?

Erdoğan Kaya

01 Ekim 2016 Cumartesi 12:43

Milli Eğitim Bakanlığı bundan on sene önce öğrencilerin okul kitaplarını velilere aldırır öğretmenlerde anlaştıkları kırtasiyeden istedikleri yazarın kitabını aldırırdı. Ak Parti hükümeti buna son vererek öğrenci velilerini kırtasiye kırtasiye gezmekten kurtarıp buna ilavetende kitap masrafından kurtarmıştı. Bu duruma çok sevinmiş ve her sınıf aynı ders kitaplarını okutuyordu. Yani bu konuya devletimiz el koymuş farklı düşüncedeki kitaplar yerine devletin kontrolündeki kitaplar okutuluyordu.
Bu öğretim yılında hazırlana bazı kitaplar müfredata ve Fetö eğitimcilerin hazırladığı tespiti yapılınca bazı okul kitapları toplandı. Bunda devletimiz haklımı haksız mı derseniz sonuna kadar haklılar.
Geçen yıla kadar Milli Eğitim Bakanlığının dağıttığı kitaplardan başka kaynak kitap aldırılmazdı. Buna zaten müsaade edilmemekteydi. Ne olduysa bu seneki öğretim yılında kaynak kitap furyası başladı.
Bildiğim kadarı ile öğrencilerin okul masrafı dışında ilimizde belli başlı bazı kırtasiyeden kaynak kitapları aldırılıyor. Sokakta öğrenci velileri önüme geçerek bu konudan şikâyet ederek buda nerden çıktı diyorlar.
Cuma günü bir veli verilen kaynak kitabı bulabilmek için ayaklarının şiştiğini ve sadece bir kırtasiyede bulduğunu söylerken falan öğretmenin öğrencisimi dediğini söyleyince beynimden vurulmuşa döndüm.
Bir başka gün bir velimiz sadece kaynak kitaplara 400 TL. Verdiğini söyledi. Buna kırtasiye ve öğrenci giysisini de eklerseniz bir öğrencinin masrafı 1000 lirayı geçiyor. Hadi bu velinin 3 veya 4 çocuğu varsa buyurun buradan yakın.
Bu insanları asgari ücreti ve kirada oturduğunu düşünürseniz çıkın bakalım bu işin içinden nasıl çıkabilirseniz. İnsan Allahtan korkar bir anaokuluna giden çocuk için 40 kalem malzeme aldırırsanız bunun ne kadar masrafa mal olduğunu siz düşünün.
Bu konuyu araştırdım ve hatta Bakanlık yetkililerine sordum kesinlikle böyle bir kaynak kitap aldırma yok. Aldıran öğretmen hakkında soruşturma açılır dendi. Konuyu ilimiz Milli Eğitim Müdürlüğümüze sorduğumda onlarda bunun olamayacağını söylediler.
Ama Müdürlük gidip bazı kırtasiyelerde öğrencilerin ne aldığına veya okulları kontrol etmez mi? Madem Bakanlık böyle bir durumun olmadığını söylüyor o zaman bu ne turşu bu ne perhiz. Kim doğru söylüyor kim yanlış yapıyor bunu açıklasınlar.
Evet, Bakanlık yetkililerinin net ve açık açıklaması yardımcı kitap ve gereksiz masraf yapılmayacak yönünde. Peki, bu yarımcı kitapları aldıran hocalar kime güvenip kime dayanarak bu kitapları aldırıyor?
İnanmak istemiyorum ve kabulde etmiyorum. Ne maksatla ve kimlerin hazırladığı bilinmeyen veya bilinen bu kitapları ne cüretle öğretmenler aldırıyor? Üstelik ilkokul öğrencilerine bile yardımcı kitap aldırılıyor.
Sayın valimiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu konuya bir neşter vurmalı. Yoksa bir vurdumduymazlık mı var? Veya Bakanlığın talimatını dikkate almamak mı var? Kitap aldırılıp aldırılmadığını okula değil bazı velilere telefonla ulaşabilirsiniz. 
Eğer okullardaki derslere Bakanlığın verdiği kitaplar yetersizse buna Bakanlık çözüm bulmalı. O zaman Bakanlık ne iş yapar madem ekstra kitap alınacakta. Hani veliyi sıkıntıdan kurtaracak masraflarını azaltacaktık. Valla bu konu midemi bulandırıyor haberiniz olsun.
Bu arada bazı okulların öğretmenleri ihbar ve şikâyetler üzerine alındığı kamuoyunda söyleniyor. Hala birçok okuldaki sınıflar öğretmensiz ve öğretmenlerini bekliyor. Bu konuda suçsuz olanlar veya çocuğunu Fetö okullarını gönderdi diye bu örgütle bağlantısı olmadığı halde boş duran hocalar acilen incelenip suçsuz olanlar okullarına iade edilmeli.
Fetö bağlantısı olanlar elbette iade edilmemeli. Ama içinde olmayıp da yakınlarında bulaşığı olanlar mağdur edilmemeli. Eğitim konusundaki eksikliklere acil çözüm bulunmalı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.