NETANYAHU ENERJİ POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMEYECEK
Netanyahu'nun seçimlerde kazandığı zaferin ardından enerji politikalarında köklü bir değişiklik yaşanmayacak.
Tel Aviv Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Eyal Zisser, "Netanyahu'nun bu sabah seçimlerde kazandığı zaferin ardından İsrail'in enerji politikalarında köklü bir değişiklik yaşanmayacak" dedi.
İsrail'de yapılan erken genel seçimlerde sandıkların yüzde 99,5'i açıldı ve oy sayım işlemi tamamlandı. İsrail Merkez Seçim Komitesi tarafından yayımlanan verilere göre oyların yüzde 23,27'sini alan Netanyahu'nun lideri olduğu Likud partisi, seçimleri önde tamamladı.
Netanyahu'nun seçim zaferi sonrasında izleyeceği enerji politikasını AA muhabirine değerlendiren Zisser, İsrail'in enerji politikalarında büyük ve köklü bir değişiklik beklenmediğini söyledi.
İsrail'in 1967'de işgal, 1981'de ise ilhak ettiği Golan Tepeleri'nde petrol arama projelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zisser, "Golan politikasında bir değişiklik olmayacak çünkü değişiklik olmasını gerektirecek belirli bir adım atılmadı" diye konuştu.
Netanyahu tarafından şekillendirilecek yeni enerji politikasında Leviathan Projesi'nin yerini koruyacağını ifade eden Zisser, "Leviathan'da bulunan doğalgaz rezervleri çıkarılmaya başlanacaktır. Zaten bu konuda 6 yıldır sabit bir politika izleniyor" dedi.
Zisser, İsrail'in Gazze politikasının da değişiklik göstermeyeceğini, yeni hükümetin ilerleyen dönemlerde Filistin'le herhangi bir anlaşma yapmaya ya da bu konuda adımlar atmaya niyeti olmadığını belirtti.
- Gazze Marine gaz sahası
Filistin, 1999'da British Gas (BG) ve ortağı Atina merkezli Lübnanlı Sabbah ve Kuri ailelerine ait Consolidated Contractors International Company (CCC) ile 25 yıllığına anlaşma imzalamıştı. Buna göre, offshore sahalarda arama hakkının yüzde 60'ı BG'ye, yüzde 30'u CCC'ye ve yüzde 10'u Filistin Kalkınma Fonu'na ait.
BG'nin lisansı tüm Gazze deniz sahasını kapsıyor. BG, 2000'de Gaza Marine-1 ve Gaza Marine-2 olmak üzere Gazze Şeridi'ne 30 kilometrelik mesafedeki iki yere sondaj yaptı ve 603 metre derinlikte yaklaşık 38 milyar metreküplük rezerve ulaşıldığını açıkladı ancak henüz üretime başlanmadı.
Golan ise İsrail'in en büyük su kaynağı olma özelliğini de taşıyor. İsrail, 2009'da Hayfa'nın 90 kilometrelik batısındaki açık denizde keşfedilen Tamar sahasında 283 milyar metreküplük ve onun 47 kilometre güneybatısındaki Leviathan sahasında 530 milyar metreküplük rezerv buldu. Tamar'da, Mart 2013'te üretime başlandı, Leviathan sahasında da 2017'de üretime geçilmesi bekleniyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Güvenli Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.