22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara5°C

O ÜLKEDE AKSARAY'DAN BÜYÜK TOPRAĞIMIZ OLACAK!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Sudan'da "Aksaray'dan daha büyük bir alanın işletmelerimiz ve Türk şirketleri tarafından orada üretime açılması, hazırlanması konusunda gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde başlatacağız"

O Ülkede Aksaray'dan büyük toprağımız olacak!

28 Kasım 2015 Cumartesi 09:15

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Sudan'da 793 bin hektarlık arazinin kullanılmasıyla ilgili anlaşmaya ilişkin, "Aksaray'dan daha büyük bir alanın işletmelerimiz ve Türk şirketleri tarafından orada üretime açılması, hazırlanması konusunda gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde başlatacağız" dedi.

Bakan Çelik, makamında Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı İbrahim Al Duheyri ile görüştü. Sudan'ın, Türkiye için dost ve kardeş ülke olduğunu belirten Bakan Çelik, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda olumlu seyrettiğini söyledi. Görüşmenin bu sürece katkı sağlayacağına işaret eden Bakan Çelik, "Nyala bölgesinde Darfur'da 150 yataklı hastane yapılmasıyla ilgili temel atma ve o hastane şimdi bitip 10 binlerce insana hizmet veriyor olması, Türkiye ile Sudan arasındaki dostluk işbirliğinin hangi seviyelere geldiğinin görülmesi açısından son derece önemli. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı bünyesinde önemli teknik işbirliği çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

Bakan Çelik, görüşmenin tarım bakanları olarak bugüne kadar sürdürülen çalışmaların daha yoğun ve daha seri bir şekilde değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

"Gıda ürünlerinde yüzde 40'lık artış olacak"

Sudan'daki 793 bin hektarlık arazinin, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde işletmeye açılması konusuna değinen Bakan Çelik, "Bu arazinin 12 bin 500 hektarını, TİGEM bir örnek işletme olarak kısa sürede yapacağımız anlaşma ile başlatacak. Daha sonra da özel sektörümüzün de konuya dahil edilmesiyle Aksaray'dan daha büyük bir alanın, işletmelerimiz ve Türk şirketleri tarafından orada üretime açılması, hazırlanması konusunda gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde başlatacağız" ifadelerini kullandı. 

Bakan Çelik, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) son açıklamalarına göre, 10 yıl içerisinde gıda ürünlerinde yüzde 40'lık artış olacağının ifade edildiğine dikkati çekti. Tarımın öneminin çok daha net şekilde ortaya çıktığına işaret eden Bakan Çelik, "Gelişmiş ülkeler, diğer ülkelerden arazi kiralayarak tarım üretiminin çok daha dünya sathına yayılması ve bu ihtiyacın karşılanması konusunda gayret içerisindeler. Bu çerçevede Türkiye de Sudan'dan 793 bin hektarlık bir arazinin, 99 yıllığına kullanılması anlaşması yaparak, gelecekte muhtemel sorunların çözümü ama yakın gelecekte ise ithal ettiğimiz bazı ürünlerin özellikle yağlı tohumlarla ilgili gerçekleştirdiğimiz ithalatın minimize edilmesi noktasında, bu anlaşma önemli katkı sağlayacağını belirtmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye çok önemli bir stratejik ortak"

Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı İbrahim Al Duheyri de Türkiye'nin, ülkeleri için özellikle tarım sektöründe çok önemli bir stratejik ortak olduğunu söyledi.

Bu konuda bakanlık düzeyinde görev yapan delegasyonları bulunduğunu belirten Duheyri, "5 aydır görevdeyim. Şu an gerekli gözlemleri yapıp, askıda kalan konuların bir an önce çözüme kavuşturulması için kendi delegasyonumla oldukça yoğun şekilde çalışıyorum. Bugün de ilişkiler üzerinde daha ciddi bir yoğunlukla durarak hem Sayın Bakanımızla hem TİGEM'deki yetkililerle işlemlerin daha hızlı çözüme kavuşturulabilmesi için kendileriyle direkt olarak müzakere etmeye geldim. Türk ortaklarımızla bu önemli ilişkiyi başlatmak ve sürdürmek için elimizden geleni yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

"Soğukkanlı şekilde olaya yaklaşmamız gerek"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Bir gazetecinin, "Rusya uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya Tarım Bakanlığı gıda ithalatı konusunda bazı denetim ve kısıtlamalar getirme kararı aldı, bu çerçevede Türkiye nasıl etkilenir? Ne gibi tedbirler alıyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Çelik, Türkiye ve Rusya arasında her alandaki köklü ilişkilerin, bütün dünya tarafından bilindiğini söyledi. "Son yaşanan müessif bir olay var, hepimizi üzen bir uçak hadisesi var" diyen Bakan Çelik, bu konuda sondan başa doğru gitmenin doğru olmadığı inancında olduklarını ifade etti.

Bakan Çelik, uçağın hangi millete ait olduğu bilinmeden düşürüldüğünü, yetkililerin bunu defalarca ifade ettiğini vurguladı. Her ülkenin kendi güvenliğini sağlamak durumunda olduğunun altını çizen Bakan Çelik, "Ülkeler için güvenlikten daha önemli bir şey olabilir mi? Uluslararası hukuk ve kurallar gayet açıktır. Yaşanan olayın, neden yaşandığı, 'neden böyle bir olay cereyan etti?' diye spesifik anlamda bu olaya bakmak gerekiyor. Kimin ne hatası, kusuru var bu çerçevede olay ele alınması gerekirken, bu olayların başka alanlara taşırılması ve duygusal, hissi değerlendirmelerin yapılmasını ülkeler arasındaki ilişkiler açısından doğru olmadığı inancı içerisindeyim" diye konuştu.

Tarım alanında da her iki ülke arasında çok ciddi ilişkiler bulunduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Türkiye, Rusya'ya 1 milyar 270 milyon dolarlık yıllık tarım ürünlerinin ihracatını gerçekleştiriyor ama aynı zamanda 2 milyar 850 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla burada, yaşanan sorunla ilgili bir çözüm ve nerede bir yanlışlık yapıldı onu aramaktan ziyade, konuyu tarama veya diğer ürünlerin ithalat, ihracat, ticaret ve ekonomiye sıçratmanın doğru olmayacağını ve bu duygusal yaklaşımların ülke yönetimleri açısından iki ülke ilişkilerine bir fayda sağlamayacağı inancındayım. Dikkat ederseniz ithalat ve ihracatımıza baktığınız zaman burada olumsuzluktan etkilenecek olan ülkenin Türk çiftçisi değil, aynı zamanda Rus çiftçisinin, üreticisinin de çok ciddi şekilde, daha fazla oranda etkileneceği ortadadır. Bunun için soğukkanlı bir şekilde olaya yaklaşmamız gerektiği ve o boyutuyla, yaşanan uçak düşürme boyutuyla olayın çözüme kavuşturulmasının her iki ülke menfaatleri açısından çok daha doğru olacağı inancı içerisindeyiz."

Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapılacak

Bakan Çelik, Rusya'nın Türkiye'ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarının hatırlatılması üzerine, "Resmi olarak bize ulaşan somut bir kararları söz konusu değil" dedi.

Direkt konuyla bağlantılı olmayan ama diğer alanlara taşınmaya çalışılan sorunlarla ilgili de özellikle Dışişleri ve Ekonomi bakanlıkları bünyesinde çalışma ve diyalogların sürdürüldüğünü dile getiren Bakan Çelik, "Bakanlar Kurulu sonrasında, yaşanan bu olaylarla ilgili Hükümet Sözcümüzün açıklamasını daha ayrıntılı şekilde dinleme imkanı olacak. Bazı açıklamaları Dışişleri Bakanlığımız yaptı, Rusya Dışişleri Bakanlığı görüşme takvimiyle ilgili. Umuyorum, iki dost ülke arasındaki ilişkiler, gerçekten gereksiz alanlara taşınmaz ve aklıselim hareketle sorunun gerçekten çözümü noktasında yaklaşımı bakanlar olarak bizler ve yetkililer sergilerler ümidindeyim" ifadelerini kullandı. 

Kaynak:tarim.gov.tr

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.