21 Aralık 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara6°C

OVADA GÜBRE MESAİSİ BAŞLADI

Cemrenin düşmesine sayılı günler kala çiftçiler ekinlere bahar gübresini atmaya başladı. ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, “Bu yıl verim ve kaliteden umutluyuz. Toprak analizi yaptırarak, gübreleri atalım” dedi.

Ovada gübre mesaisi başladı

Konya ve Aksaray'da hububat ekili alana bahar gübresi atılmaya başlandı.


Buğday ve arpadan daha fazla verim alabilmek için gübreleme çalışmalarına başlayan Konyalı çiftçiler, geçen yıl kuraklık nedeniyle uğradıkları zararı bu sene kara dönüştürmek istiyor. Uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış alan Konya Ovası'nda bu sene çiftçiler umutlu. Petrol fiyatlarının geçen yılın Haziran ayından itibaren düşmesi de gübre fiyatlarının afaki derecede zamlanmasını önledi. Sonbahara göre gübre fiyatlarında ton başına 50 lira bir fiyat artışı yaşandı. Gübrenin tonu 900-1200 lira arasında değişme gösterirken çiftçi arz-talep nedeniyle gübreye yeni zamların geleceğini düşünerek cemrenin düşmesini beklemeden gübrelerini alarak, tarlaya atmaya başladı. GÜBRE İÇİN ACELE ETMEYİNÇiftçilere mazot, gübre ve toprak analiz desteği de Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından askıya çıktı. Önümüzdeki hafta içerisinde sisteme kayıtlı olan çiftçilere ayrılan destek yatmaya başlayacak. Geçen yıl çiftçilere 145 milyon lira destek verilmişti. Bu sene ise 150-160 milyon lira arasında ödeneğin ayrıldığı öğrenildi. Geçen yıl Türkiye'de en fazla desteği Konyalı çiftçiler almıştı. Bu yıl da verilen destek bakımından Konya'nın yine ilk sırada yer alması bekleniyor. Çiftçilere gübre atımı konusunda dikkat etmesi gereken hususları belirten Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, “Şubat ayı içerisinde yağışlı ve soğuk hava bekleniyor. Çiftçilerimiz acele etmesin. Şubat sonu Mart ayında da gübreler atılabilir. Erken atılırsa etkili olacak soğuk hava bitkinin zarar vermesine neden olabilir. Çünkü; gübrenin atılmasıyla birlikte bitki hızlı bir gelişme sürecine girer. Meteoroloji kaynakları havaların soğuyacağını belirtiyor. Gelişen bitki soğuk karışında büyük zarar verir” dedi. Gübreyi tek seferden ziyade parçalar halinde atmanın bitkinin gelişimi açısından daha sağlıklı olacağını ifade eden Yetkililer, “Kardeşlenme, sapaklanma ve başaklanma dönemlerinde atılmalı. Bu üç dönemde atılması bitkinin önce verimini etkiler ardından da protein kalitesini belirler. Buğdayın süne ve protein değerine bakıldığı için bir kere de gübreyi atıp geçmek sağlıklı değil” açıklamasını yaptı. 


ÖNCE ÜRE SONRA NİTRAT


Son yılların en fazla yağışını aldıklarını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, mükemmel bir sonbahar geçirdiklerini belirtti. Kar yağışının toprağın nemini koruduğunu ve bitkinin gelişmesinde büyük katkı sağladığını ifade eden Çalış, “Cemrenin düşmesine sayılı günler kala da çiftçimiz gübre atımına başladı. Ancak gübre atımında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Gübre ikiye bölünerek atılmalı. Bu ay içerisinde üre olarak değerlendirilmeli. Nisan ayında da nitrat atılmalı. Çünkü; Amonyum Nitrat gübresi bünyesinde yüzde 16,5 amonyum ve yüzde 16,5 nitrat azotu olmak üzere toplam yüzde 33 azot bulunduran bir gübre çeşididir. Bu özelliği ve toprakta hızlı çözünen bir gübre olması sebebiyle hem hızlı etki eder, hem de etki süresi diğer azotlu gübrelere oranla daha uzun sürer” dedi. MEHMET AKİF SÜTÇÜ 

Kaynak:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.