23 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C

PANCAR SENİ YENERİM!

Mustafa Bozdağ

22 Ekim 2015 Perşembe 09:30

İlçemizde uzun yıllardır geçim kaynaklarından biri olan pancarın söküm sezonu yine başladı.

Bu yıl yağışların çok olmasıyla birlikte çiftçi sulama yönünden sıkıntı çekmedi. Fakat birçok çiftçi ile yaptığım görüşmede pancar yapraklarında oluşan çürümenin pancardaki verimi etkilediği görülüyor.

Bölgemizde çiftçi, yaklaşık 10 yıldır pancarını devlet yerine özel fabrikaya veriyor. Özel fabrikaya vermesinin iyi yanları var tartışılmaz. İyi yanlarının yanında olumsuzlukları da var. İyiyi herkes biliyor…

Bugün olumsuzluklarından bahsedelim…

Birinci olarak pancar fiyat olarak bundan 10 yıl önceki fiyat neyse hemen hemen aynı seviyede… Artış var o da polara göre….

Bir tarlada yan yana 2 kergiden aynı polar çıkmıyor. Polar iyiyse pancardan çiftçi para kazanıyor. Değilse zarar bile ediliyor.

İkincisi Pancar alım takviminin aralık ayına kadar uzamasının bölge çiftçisini ciddi anlamda mağdur ediyor. Pancarını ekim ayında söküp yerine ekim yapan bölge çiftçisi, pancarını sökerek yığın olarak bekletmek zorunda kalıyor. Bu durumda pancar yaklaşık yüzde 20 fire veriyor bir de üstüne karda kıyamette fabrikaya pancar götürmek zorunda kalıyor.

Buna paralel olarak Eskil Belediyesi tarafından zor şartlar altında büyük maliyetlere yapılan yollar yağışlı havalarda pancar yüklü kamyonlarca hasara uğruyor.

Üçüncü olarak Pancar’da kota uygulaması, çiftçi fabrikaya az yatırsa cezası var çok çıkarsa elinde kalıyor.

İşte en büyük sorunlardan biri de burada başlıyor

Her yıl olduğu gibi çiftçinin pancar söküm sezonunda en büyük engeli taşıma sorunudur. Bilindiği gibi fabrika özelleştikten sonra kantarlarımız kapandı. Pancar fabrikaya traktör ile değil şimdi tır veya kamyonet ile taşınıyor. Pancar çekimi yapan kamyon ve tırlar taşıma maliyeti çiftçiye ağır geliyor.

Pancar fazlası olanlar ise Çumra, Bor, Yozgat Sorgun gibi şeker fabrikalarına ilçemizde nakliye taşımacılığı yapan kişiler tarafından güven esasına göre çiftçi pancarını teslim ediyor. O nakliyeci pancarı satıp parasını getirip çiftçiye teslim ediyor.

Nakliyecilik Sektörüne Düzenleme getirilmeli

İlçemizde nakliyecilik sektörüne bir düzenlemenin getirilmesi gerekiyor. Nakliyecilerin çoğunluğu çiftçinin el emeği hakkını getirip teslim ediyor. Bazıları da çiftçinin pancarını tarlasından yükleterek fabrikaya satıyor. Fakat parasını çiftçiye teslim etmiyor. Çiftçi eğer güçlü ise gerekirse kaba kuvvetini kullanıp parasını alıyor. Ama çiftçi mazlum ise parasını alamıyor. Emeğini gaspçı nakliyeciye hibe ediyor.

Nakliyecilik sektörüne bir düzenleme yapılmalı gaspçılık yapan nakliyeciler tespit edilerek gerekli önlem alınmalı.

Bu konuda mağdur olan çiftçi sayısı hiçte az değil.

Eskil Esnaf Odaları ve Eskil Ziraat Odası devreye girmeli bu konuda aktif olmalı.

Evet, yazımızı başlığımızla ilintili bitirelim.

Çocukluğumda Eskil’de eski bir traktörün arkasında takılı olan eski römorkun arkasında şöyle bir yazı vardı, “Pancar seni yenerim!”

Dün pancarı yenmek için mücadele edenler, çocuklarını okuttu kendilerine yeni bir iş sahası oluşturdu.

Onunla dostça geçinenlerin ise; takvimdeki tarihler değişse de zamana uygun sorunlarla mücadele ediyor.

Ve su kaynaklarımızı kurutan, çiftçimizi mağdur eden, 10 seneki önceki fiyata satılan pancar; o 30 sene önceki eski römorkun arkasındaki yazıyla tüm Eskilliler adına sana sesleniyorum.

“Pancar seni yenerim!”

Bugün olmazsa, yarın….

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.