SIRT AĞRISI OLMAYAN GELSİN
Abdullah Güdendede
26 Şubat 2017 Pazar 21:46
Güzel bir zaman geçirmek için sağlıklı bir vücudumuz olması gerekir. İşimiz de başarıyı yakalamak için bize engel çıkaracak hastalıklarla uğraşmamalıyız. Sağlık bir düşünce hayatına sahip olmak için yine fiziksel sağlığımızın bizi kısıtlamaması gerekir. Yaz, kış ve baharlar da anın ve mevsimin tadını çıkarmak için yine sağlıklı olmamız gerekir. Bütün bir yaşam boyu iş, eğlence ve aile hayatında sağlık en temel ihtiyaçtır. Ancak hastalıklarda bizim için vardır. Öyle ya da böyle hayatında hastalık yaşamamış insan yoktur. Bin bir türlü rahatsızlık gelir bizi bulur. Bunların yelpazesi oldukça geniştir. Fiziksel sağlık sorunlarından sırt ağrı ise öncesinde yapılması gereken önemli şeylerin olduğu yoğun görülen bir rahatsızlıktır. Peki, sırt ağrılarından korunamaz mıyız?
Sırt ağrıları her yaşta ve her meslek grubundan insanı etkileyebilen geniş bir kitlede etkili olabilen bir rahatsızlıktır. Sırt bölgesi denilince farklı yörelerde başka başka isimler verilebiliyor. Sırt dediğimiz zaman bel boyun bölgesi arasında kalan bölgeyi kastetmiş oluyoruz. Bu bölgenin vücudun üst ve alt kısmını birleştirmesi önemini artırmaktadır. Sırtta hareket kabiliyeti vardır. Bu bölgenin hareket kabiliyeti kısıtlayan yapılar vardır. Eklemlerin hareket genişliği çok fazla değildir. Hareketler oldukça kısıtlı açılarda meydana gelir. Bu bölgede halk arasında kürek kemiği diye isimlendirilen skapula da fizyolojik eklemle bulunur. Kaslar vasıtasıyla omuz ve sırt için önemli bir yapıdır. Kaburgalarında bölge de bulunması ve bunlar üzerindeki eklem, kas ilişkileri oldukça karmaşıktır. Bölgedeki organ yapılarının da izdüşümü olması bazen ağrı sebeplerinin karıştırılmasına yol açar. İyi bir değerlendirme bu farkın ortaya çıkması kolaylaştırır. Bu bölgede omurganın kifoz şeklinde bir eğrilik yapması kas, eklem ve kemik ilişkisinin kurulmasını sağlar. Bu açının artması ya da azalması bölgenin sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurur.
Sırt bölgesinin ağrılardan korunması için önemli olan kas-iskelet sisteminin iyi bir değerlendirmeden sonra koruyucu yaklaşımlarla müdahale edilmelidir. Genetik olarak vücut fiziksel yapısından kaynaklanan duruş bozukluklarının tespit edilmesi de önemlidir. Bunun yanında hatalı olarak yapılan günlük yaşam aktivitelerinin getirisi olarak bölge de olumsuz yönde değişimler meydana gelebilir. Kasların vücut sistematiğine uygun şekilde kuvvetlendirilmemesi sorunlar için alt yapı oluşturur. Soğuk-sıcak uyumsuzluğu da kaslar üzerinde spazm oluşturarak bölgenin sağlığını olumsuz etkiler. Meslekten gelen sürekli kullanımlar sırt bölgesindeki uyumu bozabilir. Travmalar ve diğer anormal anlık gelişen durumlar haricinde diğer durumlar çocuk yaşta hatalı çanta taşımadan tutunda bir memurun masa başında çalışmasına kadar zamanla ve alışkanlıklarla gelişen problemlerdir. Bu yüzden de çözüm süreci zaman alacaktır.
Fiziksel sorunlarda rahatsızlık bir anda ortaya çıkmaz. Zaman içerisinde edinilen hatalı pozisyonlar ile sorunlar yerleşir. Bozulan kas iskelet sistem uyumları ağrı ile kendini belli etmeye başlar. İş bu aşamada farkına varıp gerekli tedbirleri almaktır. Fiziksel olarak iyi bir denge sağlanması gerekir. Kaslar arasındaki uyum bozukluğunun giderilmesi kalıcı hastalıklardan koruyacaktır.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Güvenli Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.