22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara5°C

SÜDAM BİLİMSEL FAALİYETLERİNE BAŞLADI!

Türkiye’nin en büyük kapalı alanına sahip olan Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi, bilimsel faaliyetlerine “Deney Hayvanları Kullanım Kursu” 1’le başladı.

Südam Bilimsel Faaliyetlerine Başladı!

Kursun açılış dersi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından yapıldı. Etkinliğe Konya ve çevre illerden profesör, doçent, yardımcı doçent, asistan ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan 55 kursiyer katıldı.
AÇILIŞ DERSİ PROF. DR. ŞAHİN’DEN
Kursa katılanlara ilk derste ‘Deney Hayvanlarının ve Deney Modellerinin Seçimi’ni anlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Bu tür merkezler ve burada yapılan araştırmalar son derece önemli. Ülkemizde Tıp bilimini diğer bilimlerle kıyasladığımızda zaman iyi bir seviyede olduğunu görüyoruz. Tıbbı bu seviyelere taşıyan ise bu tür deneysel çalışmalardan geçmektedir. Yaptığınız çalışmaların sonuçları insana uyarlanabilir olmalıdır. Elde ettiğiniz sonuçlardan emin olmadan insan üzerinde kullanmayınız. Çalışmalarınızı bir can ile yaptığınız için son derece dikkat etmelisiniz. Çünkü insanların olduğu kadar hayvanların da hayatlarından sizler sorumlusunuz” dedi.
“55 AKADEMİSYEN VE ARAŞTIRMACI KATILDI”
Merkezin faaliyetlerine deney hayvanlarının kullanım kursuyla başladıklarını söyleyen SÜDAM Müdürü Prof. Dr. Nisel Okudan, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tavşan, kobay, fare, sıçan ve hamster için üretici, kullanıcı ve tedarikçi olarak çalışma iznini aldık. Bunun hemen sonrasında da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu tarafından SÜDAM Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul yönergesi onaylandı. Bu süreçleri atlattıktan sonra da merkezimizde deney hayvanı yetiştirmeye başladık. Yasalara göre araştırmacıların çalışmalarında hayvanları kullanabilmesi için mutlaka deney hayvanları sertifikası olması gerekiyor. Bundan dolayı da bu kursun ilkini gerçekleştirdik. 10 gün sürecek olan programa Konya’dan ve çevre illerden toplamda 55 akademisyen ve araştırmacı katıldı. Profesör, doçent, yardımcı doçent, asistan ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan kursiyerlerimiz, program sonunda sınava tabi tutulacaklar ve sınavda başarılı olanlara düzenlenecek törenle belgeleri takdim edilecek. İlkini gerçekleştirdiğimiz bu kursun devamını da önümüzdeki dönemlerde gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Prof. Dr. Okudan, 26 Ocak’ta başlayan kursun 3 Şubat’a kadar süreceğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.