18 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara4°C

TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ AMİRAL GEMİSİ OLACAK

Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) ve Destekleme Vakfı heyeti Almanya'nın Stuttgart kentinde, Türk işadamları ile bir araya geldi.

Türk-Alman Üniversitesi amiral gemisi olacak

 

Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, TAÜ Destekleme Vakfı başkanlarından Stuttgart Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Prof. Dr. Wolfgang Schuster ve işadamı Emre Can, işadamlarından ve akademisyenlerden TAÜ için destek istedi. Stuttgart Başkonsolosu Akıntı, Türk toplumunun her alanda olduğu gibi iş hayatında da önemli başarıları olduğuna dikkat çekti. 

Almanyalı Türklerin ticari teşebbüsleri ile 300 bine yakın istihdam sağladığını hatırlatan Akıntı, Almanya ile ilişkilerin önemli bir bölümünü de kültürel ilişkilerin oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye’de 100 yıldan fazladır Alman okulları olduğunu anlatan başkonsolos,"İmparatorluk zamanında kurulan Alman liseleri vardı. Daha sonra 1930 yıllarda Almanya’da Nazi rejiminden kaçarak Türkiye’yi kendilerini koruyan ikinci vatan olarak bulan Alman profesörler Ankara ve İstanbul’daki üniversitelere önemli katkılarda bulundu.” dedi.

Açılışını, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un gerçekleştirdiği Türk- Alman Üniversitesi’nin bilimsel ve kültürel alanlardaki ilişkilere yeni bir boyut kazandıracak nitelikte olduğunu kaydeden başkonsolos, "Hatta bu ilişkilerde, önümüzdeki dönemde bir amiral gemisi olma niteliğine sahip proje." diyerek üniversitenin önemine dikkat çekti. 

Almanya Destekleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Wolfgang Schuster ve Can vakfın faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Türk-Alman Üniversitesi projesinin iki ülkenin bilim, ekonomi, toplumsal ve ekolojik gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. TAÜ’nün her iki devletin finansal desteğinin yanı sıra İstanbul’da ve Stuttgart’ta aynı amaca hizmet eden iki vakıf aracılığı ile destekleneceğini söyleyen Schuster ve Can, vakfın görevleri arasında burslarla öğrencilerin desteklenmesi, yüksek nitelikli profesörlerin ve öğretim üyelerinin kazanılması ve teşvik edilmesi, hizmet içi eğitim ve araştırma görevleri ve firmalarda staj imkanlarını saydı.

TAÜ mezunları hem Almanya’dan hem de Türkiye’den diploma alıyor. Eğitim dili Almanca olan üniversitede İngilizce ve Türkçe dersler de yer alıyor. Hukuk dalında yüzde 70 Türk hukuku, yüzde 30 ise Alman hukuku ağırlıklı eğitim yapılıyor. Üniversitede halihazırda lisans, lisansüstü eğitim veriliyor. Yetkililer Almanca bilen öğrencinin az olmasından dolayı hazırlık sınıfı olduğuna dikkat çekerek, TAÜ’nün Türkiye’de yüksek öğrenim almak isteyenler için isabetli bir tercih olduğuna dikkat çekiyor.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.