Moody's'in yarın açıklayacağı Türkiye hakkındaki değerlendirmesinde petroldeki gelişmeleri de göz önüne alacağına ilişkin beklentilerin de güç kazanmasıyla, Borsa İstanbul Endeksi yüzde 1.55 artışla 86 bin 234 puandan kapandı.
ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına öngörülenden önce başlayacağına ilişkin beklentilerle gün içinde 2.2444 liraya kadar çıkan dolar, petrolde düşüşle geriledi ve akşam saatlerinde 2.2350 liraya kadar geriledi.
Petrol fiyatlarındaki düşüş enerjisinin çoğunu ithal ettiği için yüksek cari açık veren Türkiye'nin çekiciliğini artırarak kaynak girişlerinin artmasını destekliyor.
Petrol fiyatları geçen hafta aralıksız düşüşlerle 67.50 dolara kadar indikten sonra bu hafta başında biraz toparlanarak 72 doları aştı; ancak, daha sonra yeniden düşerek 69 dolara kadar geriledi.
Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede "Baa3" ve "negatif" görünüm ile derecelendiren kredi derecelendirme şirketi Moody's, Türkiye notuna ilişkin değerlendirmesini içeren gözden geçirme raporunu yarın piyasalar kapalıyken yayımlayacak.
Türkiye'nin notunu Kasım 2012'de, Ocak 1994'den bu yana ilk kez bir basamak artırarak 'yatırım yapılabilir' seviyeye yükselten Fitch, geçen 3 Ekim'de, Türkiye'nin BBB- olan 'yatırım yapılabilir' notunu değiştirmezken, 'durağan' olan görünümü de korudu.
Moody's de, Fitch'den sonra 2013 Mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yükseltmişti. Moody’s’in Türkiye’nin notunu artırmasıyla, Türkiye 1992 yılından beri ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan birden "yatırım yapılabilir" kredi notu almış oldu.
Dünyanın en büyük derecelendirme şirketi Standard And Poors ise, Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" düzeyin altında tutuyor. Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi not durumu şöyle:
S&P : BB+ Görünüm: Negatif
Fitch : BBB- Görünüm: Durağan
Moody’s : Baa3 Görünüm: Negatif
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.