"Mehmet Akif ve İktisadi Kalkınma” konusunu anlatan Rektör Acar, Mehmet Akif’in iktisatla ilgisinin çok fazla bilinmediğini ancak, şiirlerinde bu hususa dair önemli vurgularda bulunduğunu belirtti.
- Her Yer Kaynıyor İnsanların Umudu Biziz -
Konuya güncel bir değerlendirme yaparak giren Rektör Acar, Türkiye’nin kabuğunu kırmaya başlayan, istikrar adası bir ülke olduğunu belirtti. Etrafın kaynadığını, ülkelerin parçalandığını, rejimlerin devrildiğini, iç savaşların yaşandığını ve milyonlarca insanın bir istikrar adası olarak Türkiye’ye sığındığını ifade eden Acar, “Biz artık, Osmanlı’nın çöküşüyle birlikte içine girdiğimiz kış uykusundan uyanma sürecindeyiz. Etrafımızdaki Osmanlı hinterlandıyla yeniden ilgilenme düzeyine geldik. Nereye baksak feryat ve figan; Bosna, Kosova, Makedonya, Irak, Suriye, Mısır, Tunus, Cezayir, Yemen… Her taraf kaynıyor ve insanların umudu biziz. Bu nedenle iktisadi olarak kalkınmak zorundayız. İşte Mehmet Akif bu hususa şiirlerinde çokça yer vermiştir” dedi.
- Akif İktisadi Kalkınmayla Yakından İlgilenmiştir -
Mehmet Akif’in iyi bilinmesi ve genç nesillere tanıtılması gereken bir şahsiyet olduğunun altını çizen ASÜ Rektörü, Mehmet Akif’in iktisatla ilgisinin çok fazla bilinmediğini söyledi. Milli Şairin memleketin kalkınması ve iktisaden ayakta durması konusuyla çok fazla ilgilendiğini kaydeden Acar, “İktisadi kalkınma çok önemli; çünkü hepimiz için ekmek parası kazanmak çok önemli. Bu manada bakıldığında iktisat, öteki sosyal bilim alanlarından biraz daha öndedir. İktisadın temeli karın doyurma mücadelesidir ve bu evrensel bir meseledir. Kalkınma sadece büyüme değil; sağlık, eğitim, konfor, iyi yaşama gibi süreçler de bu işin içindedir. Emekle kazanmak konusu Akif’te son derece önemlidir ve muhannete muhtaç olmamak için iktisaden kalkınmayı önemsiyor. Refah seviyesini yükseltme, düşmanlara karşı kendi gücümüzü biriktirme kavramları üretimle, tasarrufla, yatırımla olabilecek kavramlardır. Çalışmak, üretmek ve emek harcamak durumundayız. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz. Akif bir şiirinde, sanayi ve ticarette o dönemler iyi noktalarda olmadığımıza dikkat çekerek, elde sadece tarımın olduğunu ve onun da modern, teknolojik şekilde yapılmadığını, çalışmak için en önemli kavramın istemek olduğunu söylüyor. İlime, bilime, eğitime ve cehaletten kurtulmaya özellikle dikkat çeken Akif, dünyanın farklı noktalarını geziyor ve gördüğü üretim manzaralarını şiirlerinde işliyor” dedi.
Acar konferansını, Akif’in çeşitli şiirlerinden örneklerle tamamladı ve herkesin Safahat’ı mutlaka detaylı şekilde okuması gerektiğini ifade etti.
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.