Rize’de 112 Acil Servis’e geçen yıl 458 bin 584 çağrı yapıldığını kaydeden Ambulans Servisi Başhekimi Dr. İlkay Şimşek, bu çağrıların sadece 26 bin 259’u için ambulans ile acil vaka çıkışı yaptıklarını söyledi.
Şimşek, “Bu da gösteriyor ki çağrıların yüzde 90’dan fazlası asılsız. Bu çağrılar haliyle komuta kontrol merkezimizi gereksiz yere meşgul ediyor. Ne yazık ki arayıp kapatanlar arasında, 112’nin görev tanımı içerisinde olmayan bilgileri öğrenmeye çalışanlar ve personelimize hak etmediği cümleleri sarf edenler var. Kimileri namaz vaktini soruyor, bazıları da 'Pin kodumu unuttum, bana yardımcı olun' diyor. İtfaiyeyi araması gerekirken 112’yi arayanlar da çok. Kimileri yalan konuşup, 'Hasta var' diyor, bazıları da 'Kaza oldu' diye gerçek dışı çağrıda bulunuyor. Bu çağrılar nedeniyle zaman zaman ekipler gereksiz yere meşgul ediliyor" dedi.
GERÇEK HASTALAR MAĞDUR EDİLMEMELİ
Asılsız ihbarlarda bulunanlar hakkında cezai işlem uygulandığını ifade eden Şimşek, "Bizi arayan kişilerin yer ve telefon numarası tespitini sistem üzerinden yapabiliyoruz. Yeni düzenlemelerle artık asılsız ihbar ve çağrılarda bulunanlara 250 lira para cezası uygulanıyor. Eğer kişiler çağrılara devam ederse cezası iki katına çıkıyor. Hastalar düşünülmeli ve eğlence olsun diye 112 komuta merkezi aranmamalı, gerçek hastalar mağdur edilmemeliö diye konuştu.
“2 VE 5 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR ARIYOR"
112 Acil Servis personeli hemşire Hayriye Dönmez ise, 112'yi en çok ellerine oyun için telefon verilen küçük çocukların aradığını söyledi. Dönmez, " Özellikle 2 ve 5 yaş arası çocukların ellerine telefon verilince hattımız aranıyor. Çocukların seslerini alıyoruz ama bu arada da 112 hattı gereksiz yere meşgul edilmiş oluyor” dedi, bu konuda ailelere uyarıda bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.