Sigara günümüzde önde gelen ölümcül hastalıkların, önlenebilir nedenlerinin başında geliyor. Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Tuğçe Kasapoğlu Hürkal sigarayı bırakmanın püf noktalarını anlattı. Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal “Canınız sigara istediğinde yakmadan önce bir bardak süt ya da küçük bir fincan meyve suyu için. (portakal, greyfurt, vişne…) Ağız içi PH ne kadar asidik olursa nikotin isteği ve emilimi o kadar yavaş olur” diyor.
Sigara içme alışkanlığı çocukluğa dayanıyor
Çocukluk ve gençlik çağında kazanılan sigara içme alışkanlığı, sosyal, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Çocukluk çağında anne, baba veya diğer büyüklerinin sigara içtiğini gören çocuk, merak içgüdüsü ile sigara içmek istiyor. Ebeveynler sigara içtiği halde çocuğa “Ben sigara içiyorum ama sakın sen içme” dendiğinde çocuğa inandırıcı gelmiyor ve sorunun büyük olmakla ilgisi olduğunu düşünüp sigarayı büyümüş olmanın bir sembolü olarak görmeye başlıyor. Küçük yaşlarda birkaç adetle başlayan sigara alışkanlığı 8-10 yıl içinde artış göstererek nikotin bağımlılığı ortaya çıkıyor.
Pasif içici deyip geçmeyin
Pasif içicilerin yaşadığı en tehlikeli durum yanan kül tablasındaki sigaradan çıkan toksik gazdır. Pasif içicilik, filtreli ya da filtresiz, düşük katranlı ya da nikotinli sigara dumanına maruz kalma, dumanın oranı, kapalı yerin boyutu, solunan miktar, maruz kalma süresi gibi değişik faktörlerden etkilenmektedir.
Evde ebeveynin sigara içmesiyle;
- Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olur.
-Bebekler hastaneye başta astım ve solunum yolu infeksiyonları olmak üzere normalin 3 katı kadar daha çok başvurur.
-Ani bebek ölüm riski 2,5 kat artar.
-Eşi sigara içen bireylerin akciğer kanseri riski 2 kat artıyor.
-Eşi sigara içenlerde kalp hastalığı riski 2 kat artar.
1 yıl takiple sigaradan kurtulun
Sigara içme alışkanlığı insanların sonradan edindiği bir davranıştır. Yani insanların doğasında sigara içme davranışı yoktur. Bu nedenle sigara içme davranışından vazgeçilmesi de mümkündür. Sigara içme nikotin bağımlılığı sonucu sürdürülen bir davranıştır. Sigara içen bireylerin %70 ‘i hayatlarının bir döneminde sigara bırakmayı türlü yöntemlerle denemekte. Sigara içiminde; davranış alışkanlığı, fizik ve psikolojik bağımlılık büyük rol oynuyor. Bu sebeple, sigarayı bırakabilme süreci bir hekim kontrolünde yaklaşık 1 yıllık takiple mümkün olmaktadır.
KUTU… KUTU… KUTU…
SİGARAYI BIRAKMANIZA YARDIMCI OLACAK İPUÇLARI
Hedeflediğiniz bırakma gününden 2 hafta önce, katran ve nikotin içeriği düşük bir markaya geçin. Bu, sigara içme davranışınızı değiştirmenize yardımcı olacaktır. Her bir sigaranın sadece yarısını için. Her gün ilk sigaranızı yakmayı bir saat geciktirin. Günün yalnızca tek ya da çift saatlerinde içme kararı alın. Yeme alışkanlığınızı, sigarayı azaltmanıza yardımcı olacak şekilde değiştirin. Örneğin süt için. (çoğu kimse sütün sigarayla gitmediğini düşünür) "Kafanızı toplamak" istediğinizde sigara yerine bir bardak meyve suyu için. Kültablalarınızı boşaltmayın. Bu her gün kaç sigara içtiğinizi size hatırlatacak, izmaritlerin görüntü ve kokular hoş olmayacaktır. İçtiğiniz her bir sigaranın farkına varın. Ters elinizi kullanarak, sigarayı farklı bir cebinize ya da her zaman koyduğunuzdan başka yerlere koyarak otomatik olarak sigaraya uzanma davranışınızı kırın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.