• BIST 9949.01
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Soğuktan koruyacak 6 doğal savaşçı

Soğuktan koruyacak 6 doğal savaşçı
Aniden soğuyan havalar hastalıkları da beraberinde getiriyor. Peki; bağışıklık sistemimizi hastalıklardan nasıl koruyacağız?

 

Bu sorunun cevabı için Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, doğal yöntemlerle hastalıktan korunma tüyoları soğuk günlerde içinizi ısıtacak:

Ihlamur

Şüphesiz ıhlamur, grip denilince aklımıza ilk gelen bitkilerden biridir. Yapılan çalışmalar ıhlamurun içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterdiğini kanıtlarken, bazı bileşenlerin (müsilaj) ise boğazı yumuşatarak soğuk algınlığı şikayetlerini hafiflettiğini ortaya koyuyor.

Adaçayı

Soğuk kış günlerinde en çok şikayet edilen hastalıkların başında ağız ve boğaz iltihapları geliyor. Adaçayı yaprakları, içeriğindeki uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğaz iltihaplarını (farenjit, jinjivit gibi) gidermeye yardımcı oluyor. Kaynatmadan, çay şeklinde hazırlanan adaçayının gargara olarak kullanılması bu hastalıklarından korunmayı kolaylaştırıyor.

Karanfil

Genelde her mutfakta bulunan karanfil, ağız ve boğaz mukozası yangılarına karşı mucizevi etkisiyle biliniyor. İçeriğinde bulunan uçucu özellikteki öjenol sayesinde bu yangıları önleyen karanfil, bakteri ve virüslerin yol açtığı ağız, boğaz enfeksiyonlarında da antiseptik ve ağrı hafifletici olarak kullanılıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar karanfilin uçucu yağının, kullanılan antibiyotiklerin etkisini artırdığını gösteriyor. Karanfilin özellikle öjenol taşıyan Seylan tarçını kabuğuyla beraber çay olarak tüketilmesi ya da yoğun derişimli çayının (%5-10) gargara olarak uygulanması öneriliyor.

Karabiber

Top ve toz formlarındaki karabiber meyveleri ile hazırlanan çay, gargara şeklinde tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarını önlemeye ve hafifletmeye yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar, karabiberin bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici etkilerini ortaya koyuyor.

Zencefil

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun “genel olarak güvenilir” grubunda yer alan zencefil, sayısız faydaları nedeniyle birçok ülkede değişik amaçlarla kullanılıyor. Yıllarca soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili kabul edilen bu bitki, sindirim sistemi rahatsızlıkları için de oldukça yararlı.

Ekinezya

Üst solunum yolu hastalıklarına karşı etkili bir diğer bitki ise ekinezya. Yapılan klinik çalışmalar bu bitkinin bağışıklık sistemini desteklediğini ve vücudu soğuk algınlığına karşı koruduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre içinde ekinezya bulunan ürünlerin, soğuk algınlığına yol açan virüsleri öldürücü etkisi bulunuyor. Ekinezya aynı zamanda virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin (sitokinler) miktarını kontrol ederek, boğaz ve akciğerlerde oluşabilecek hasarı da engelliyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Güvenli Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05343258300